Business & Finance Πέμπτη 3/03/2022, 20:38
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Aπώλειες 2% για τον STOXX 600

Ευρωπαϊκές μετοχές: Aπώλειες 2% για τον STOXX 600

Με απότομη πτώση έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο που θα έχουν οι κυρώσεις στην ρωσική οικονομία έκαμψαν το επενδυτικό κλίμα, παρότι το ακατάσχετο ράλι των τιμών εμπορευμάτων στήριξε τις μετοχές από τον χώρο μετάλλων. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 2%, αφού απώλεσε τα μέτρια κέρδη που κατέγραφε μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης. Οι μετοχές ταξιδίων και λιανεμπορίου καθοδήγησαν την πτώση. 

Ωστόσο, ο επιμέρους δείκτες για τις μεταλλευτικές δραστηριότητες σημείωσε άνοδο 0,6%, αγγίζοντας ενδοσυνεδριακά το υψηλότερο επίπεδο από το 2008, καθώς οι τιμές βασικών μετάλλων εκτινάχθηκαν σε νέα υψηλά εν μέσω ανησυχιών ότι οι Δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα πλήξουν την προσφορά.

Οι ανησυχίες ότι η ουκρανική κρίση μπορεί να πυροδοτήσει επιπλέον αύξηση του πληθωρισμού κάμπτοντας την ανάπτυξη της οικονομίας ήταν ιδιαίτερα έντονες στην Ευρώπη, όπου πολλές χώρες είναι τα μέγιστα εξαρτημένες από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ο δείκτης STOXX 600 αναμένεται να κλείσει στο «κόκκινο» για τρίτη διαδοχική εβδομάδα, στην χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση από το Νοέμβριο.  

«Καθότι η Ευρώπη είναι περισσότερο εκτεθειμένη στον πόλεμο στην Ουκρανία, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για σοκ στην ανάπτυξη της οικονομίας της. Η άνοδος των τιμών εμπορευμάτων μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω πληθωρισμό και να συμπιέσει τα πραγματικά εισοδήματα σε βαθμό που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο καταναλωτικό κλίμα», ανέφερε ο Τσι Τσαν, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Federated Hermes. 

Παρότι η τιμή brent έφθασε σήμερα τα 120 δολάρια το βαρέλι, οι έντονες ανησυχίες για την προσφορά αλλά και η νευρικότητα στην αγορά οδήγησαν τον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ευρώπης σε απώλειες 3,1%.

Σε πτώση 1,6% και οι τράπεζες, συνεχίζοντας με ένα μικρό διάλειμμα τις απώλειες, εν μέσω ανησυχιών για την έκθεσή τους στην Ρωσία. Η μετοχή της γαλλικής τράπεζας Societe Generale υποχώρησε 0,8% σε χαμηλό έτους, από τη στιγμή που προειδοποίησε ότι θα σταματήσει τις δραστηριότητές της στην Ρωσία. Η έκθεση της τράπεζας στην ρωσική αγορά υπολογίζεται στα 20 δισ.δολάρια, από τις μεγαλύτερες μεταξύ των ξένων πιστωτικών ομίλων. 

Ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη υποχώρησε 2,08%, σε χαμηλό έτους, ενώ ο δείκτης IBEX στη Μαδρίτη έκλεισε με απώλειες 3,7%, με «βαρίδι» τις μετοχές κοινής ωφελείας. Οι τελευταίες μαζί με τις αυτοκινητοβιομηχανίες κατέγραψαντην χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη, εν μέσω φημολογιών για κατάρρευση κεφαλαίου ύψους 1 δισ.δολαρίων που έχει μεγάλο άνοιγμα σε αυτούς τους τομείς. 

Ωστόσο, η μετοχή του χρηματιστηρίου αξιών του Λονδίνου ενισχύθηκε περίπου 10% αφότου ανακοίνωσε ότι οι κυρώσεις θα έχουν μικρό μόνο αντίκτυπο στις δραστηριότητές του. Στον αντίποδα, η μετοχή της Lufthansa που υποχώρησε 8,2%, αφότου ο γερμανικός αερομεταφορέας ανακοίνωσε ότι δεν θα δώσει προοπτικές για το 2022 λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της πανδημίας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News