Business & Finance Τετάρτη 23/02/2022, 13:28
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Αναστροφή του αρνητικού κλίματος στα χρηματιστήρια 

Ευρώπη: Αναστροφή του αρνητικού κλίματος στα χρηματιστήρια 

Κέρδη καταγράφουν σήμερα τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, στον απόηχο των κυρώσεων στη Ρωσία από τις χώρες της Δύσης, κυρώσεις οι οποίες σε πρώτη φάση δεν θεωρείται ότι είναι ικανές να προκαλέσουν οικονομική ασφυξία στη Ρωσία. 

Οι ανησυχίες αυτές ήταν και ο λόγος για τον οποίο οι ευρωπαϊκές μετοχές κατρακύλησαν σε χαμηλό επτά μηνών χθες. 

Παρά το γεγονός ότι η ένταση στην Ουκρανία μόνο σημάδια αποκλιμάκωσης δεν δείχνει, οι επενδυτές σήμερα δεν δείχνουν προτίμηση στα ασφαλή καταφύγια όπως είναι τα πολύτιμα μέταλλα και τα κρατικά ομόλογα, προς χάρη των μετοχών. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 σημειώνει άνοδο περί του 0,77%, έχοντας όλους τους βασικούς του κλάδους σε θετικό έδαφος, με εξαίρεση αυτόν της ενέργειας ο οποίος υποχωρεί καθώς οι τιμές του πετρελαίου κινούνται σήμερα πτωτικά.  

Το χρηματιστήριο του Παρισιού ενισχύεται κατά 1,15%, αυτό στο Μιλάνο κινείται με κέρδη περί του 0,94%, στο +0,83% ο DAX στη Φρανκφούρτη, το χρηματιστήριο του Λονδίνου κερδίζει 0,40%. 

Σε ράλι με άνοδο πλέον του 2,40% βρίσκεται ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας, με τον όμιλο Stellantis να έχει συμβάλλει στη διαμόρφωση της ευφορίας αυτής για τις μετοχές του κλάδου, καθώς ανακοίνωσε αποτελέσματα καλύτερα των προσδοκιών, στην πρώτη πλήρη χρονιά μετά τη συγχώνευση της Fiat Chrysler με τον όμιλο PSA. 

Ανοδικά κινείται η μετοχή της Barclays, μετά τη δημοσίευση των δικών της αποτελεσμάτων, με τα κέρδη σχεδόν να τριπλασιάζονται το 2021 σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα και την ανακοίνωση ότι θα επιστρέψει με τη μορφή μερίσματος στους μετόχους συνολικά 2,5 δισ. λίρες. 

Επί του παρόντος, περισσότερες από τις μισές εταιρείες οι μετοχές των οποίων διαπραγματεύονται στον STOXX 600, έχουν δημοσιεύσει τα αποτελέσματά τους για το δ΄ τρίμηνο του 2021. Εξ αυτών το 63% έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα καλύτερα των εκτιμήσεων σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv. Σε ένα τυπικό τρίμηνο το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 52%. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News