Business & Finance Δευτέρα 28/02/2022, 09:15
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Για «Μαύρη Δευτέρα» προετοιμάζονται τα χρηματιστήρια 

Ευρώπη: Για «Μαύρη Δευτέρα» προετοιμάζονται τα χρηματιστήρια 

«Διά πυρός και σιδήρου» αναμένεται να περάσουν σήμερα οι μετοχές και τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, μετά τη νέα δέσμη κυρώσεως από τη Δύση στη Ρωσία, ως αντίποινα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο αποκλεισμός ρωσικών τραπεζών από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT και η πίεση προς την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, έχει ήδη διαμορφώσει ένα αρνητικό κλίμα στον τραπεζικό κλάδο, καθώς είναι δεδομένο ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Οι μετοχές των τραπεζών αναμένεται να «πληρώσουν το μάρμαρο» σήμερα στην τελευταία συνεδρίαση του Φεβρουαρίου, ένας μήνας ο οποίος σε όλη τη διάρκειά του χαρακτηρίσθηκε από την ένταση στην Ανατολική Ευρώπη. 

Οι τράπεζες από τη μεριά τους δηλώνουν πρόθυμες να συμμορφωθούν με τις επιταγές της παγκόσμιας κοινότητας και υπό το πλαίσιο αυτό τα επιτελεία τους νομικά και οικονομικά, προσπαθούν να κάνουν τις πρώτες αποτιμήσεις των συνεπειών από τις κυρώσεις της Δύσης. 

«Υποστηρίζουμε τις αποφάσεις της γερμανικής κυβέρνησης και των συμμάχων της και θα εφαρμόσουμε με συνέπεια τις κυρώσεις», ανέφερε με ανακοίνωσή της η Deutsche Bank.

Ήδη τα futures στις ευρωπαϊκές αγορές κινούνται κατά 3% χαμηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής. 

Στη Ρωσία από την άλλη, η καταιγίδα έχει ήδη φθάσει. Το ρούβλι έχει κατρακυλήσει εκ νέου σε ιστορικό χαμηλό ρεκόρ και στην προσπάθεια της να αποτρέψει την οικονομική καταστροφή η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας έχει αναστείλει τις πωλήσεις ρωσικών τίτλων από ξένους επενδυτές. 

Στο ίδιο κλίμα και το Χρηματιστήριο της Μόσχας, το οποίο ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, η οποία προβλέπεται να είναι καταστροφική. 

Ήδη τα πρώτα μηνύματα μόνο ευοίωνα δεν είναι, με τη Goldman Sachs να αναφέρει ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα «καθήσει» στο 5% το 2022, ενώ η κρίση στην Ουκρανία θα επιβαρύνει κατά 0,5% το ΑΕΠ της.

Από τη μεριά της η JP Morgan σημείωσε ότι το ρωσικό ΑΕΠ αναμένεται να βυθιστεί κατά 20% το β΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς, ενώ για το σύνολο του 2022 η ρωσική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3,5%. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ρωσία: «Παγώνει» τις πωλήσεις μετοχών από ξένους

Απομονωμένη από το διεθνές σύστημα η Ρωσία: Βουτιά 30% για το ρούβλι

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News