Business & Finance Τρίτη 1/03/2022, 20:32
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε ελεύθερη πτώση – Απώλειες άνω του 4% στο Μιλάνο

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε ελεύθερη πτώση – Απώλειες άνω του 4% στο Μιλάνο

Βουτιά έκαναν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, ανοίγοντας το Μάρτιο σε βαρύ κλίμα εν μέσω αναστάτωσης για τη συνέχιση των αιματηρών συγκρούσεων στην Ουκρανία αλλά και των αποθαρρυντικών εταιρικών αποτελεσμάτων. 

Ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο βυθίστηκε 4,1% υπό το βάρος των τραπεζών που σημείωσαν απώλειες 6,8%, ενώ η πτώση των ονομάτων από τον χώρο πολυτελών ειδών άσκησαν έντονες πιέσεις στο δείκτη CAC 40 στο Παρίσι ο οποίος υποχώρησε 3,9%, αγγίζοντας χαμηλό πενταμήνου. Σε πτώση 3,9% και ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη. 

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες βυθίζονται ακόμη πιο βαθιά στο «κόκκινο» καθώς τα ρωσικά στρατεύματα εντείνουν τις επιθέσεις τους σε Ουκρανικές πόλεις, καθώς ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων έπεσε στο «κενό».

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 1,7%, όμως το ράλι στις μετοχές υγείας και μεταλλευτικών δραστηριοτήτων τον βοήθησαν να περιορίσει τις απώλειες. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε ο κλάδος ταξιδίων και ψυχαγωγίας, της τάξης του 7,5%, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα της εταιρείας στοιχημάτων Flutter.

«Το μείγμα αύξησης των τιμών πετρελαίου και ενέργειας σε συνδυασμό με τον αντίκτυπο των κυρώσεων και τις νέες απαγορεύσεις στον εναέριο χώρο αποτελούν τροχοπέδη για τον κλάδο αεροπορικών εταιρειών και ταξιδίων, την ώρα που ανέκαμπτε από την κρίση της πανδημίας», σημειωνουν αναλυτές.

Σε πτώση και οι μετοχές των Shell και Maersk καθώς σπεύδουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από την ρωσική αγορά και διακόπτουν δραστηριότητές τους. Σε πτώση και οι νικητές της πανδημίας, μεταξύ των οποίων ο γερμανικός online όμιλος στον χώρο της μόδας Zalando και η εταιρεία delivery HelloFresh, με τις μετοχές να καταγράφουν απώλειες 9,6% και 7,8% αντίστοιχα, μετά τις αποθαρρυντικές προβλέψεις για την κερδοφορία τους. 

Τα στοιχεία της Markit για τη μεταποίηση δεν κατάφεραν να προσφέρουν στήριγμα στις ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς έδειξαν ότι η κεκτημένη ταχύτητα στη μεταποίηση «κατέβασε» ελαφρώς ρυθμό τον προηγούμενο μήνα. 

  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News