Business & Finance Πέμπτη 17/02/2022, 12:39
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Εγκράτεια των επενδυτών κι ενώ η «θερμοκρασία» στην Ουκρανία ανεβαίνει 

Ευρώπη: Εγκράτεια των επενδυτών κι ενώ η «θερμοκρασία» στην Ουκρανία ανεβαίνει 

Με την ένταση στην ανατολική Ουκρανία να κλιμακώνεται μετά τις αναφορές για βομβαρδισμούς από τους Ρώσους αυτονομιστές και για βομβαρδισμούς κοντά στο αεροδρόμιο του Ντόνετσκ, οι επενδυτές σήμερα εμφανίζονται εγκρατείς.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται προς διαφορετικές κατευθύνσεις κι ενώ οι αναφορές αναφορικά με τα ρωσικά στρατεύματα είναι διφορούμενες, με τη Ρωσία να ισχυρίζεται ότι αποσύρει τις δυνάμεις της μετά την ολοκλήρωση των στρατιωτικών γυμνασίων και τις ΗΠΑ να υποστηρίζουν ότι ενισχύεται η παρουσία των ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία. 

Υπό το πρίσμα αυτό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 υποχωρεί οριακά κατά 0,09%, με τους περισσότερους εκ των κυριοτέρων κλάδων του να κινούνται πτωτικά. 

Υποχώρηση καταγράφουν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο και Μιλάνο, με απώλειες της τάξεως του 0,10% και 0,34%, ενώ αντιθέτως τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι καταγράφουν κέρδη 0,08% και 0,28% αντίστοιχα. 

Οι κλάδοι της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο τεχνολογικός, των χημικών και των υπηρεσιών κοινής ωφελείας είναι αυτοί που πηγαίνουν κόντρα στο γενικευμένο πτωτικό ρεύμα, ωστόσο τα κέρδη που παρουσιάζουν είναι ισχνά.

Από την άλλη, οι κλάδοι των ταξιδίων και αναψυχής, των πρώτων υλών και ο ενεργειακός είναι  αυτοί που παρουσιάζουν τη χειρότερη εικόνα, καθώς είναι κλάδοι που επηρεάζονται άμεσα από το ενδεχόμενο μιας περαιτέρω κλιμάκωσης στην Ανατολική Ευρώπη. 

Οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων για το δ΄ τρίμηνο του 2021 συνεχίζονται, με τις περισσότερες εκ των εισηγμένων να αναφέρουν επιδόσεις καλύτερες των εκτιμήσεων. 

Με σχεδόν το ήμισυ των εταιρειών οι μετοχές των οποίων συμπεριλαμβάνονται στον STOXX 600, το 65% εξ αυτών έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα καλύτερα από προβλέψεων των αναλυτών. Σε ένα τυπικό τρίμηνο σύμφωνα με τη Refinitiv, το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 52%. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News