Business & Finance Παρασκευή 4/03/2022, 19:55
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε ασφυκτικό «κλοιό» πιέσεων – Απώλειες 7% την εβδομάδα

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε ασφυκτικό «κλοιό» πιέσεων – Απώλειες 7% την εβδομάδα

Σε χαμηλό έτους βυθίστηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς αυτοκινητοβιομηχανίες και τράπεζες δέχθηκαν καίριο πλήγμα μετά την είδηση ότι ξέσπασε πυρκαγιά σε πυρηνικό σταθμό εν μέσω έντονων μαχών μεταξύ Ουκρανικών και Ρωσικών στρατευμάτων. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 3,6%, καταγράφοντας απώλειες 7% αυτή την εβδομάδα – την χειρότερη από τις μεγάλες ρευστοποιήσεις του Μαρτίου του 2020, όταν ξέσπασε η πανδημία. 

Από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν άρχισε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο δείκτης έχει απωλέσει 6% της αξίας του, με την Ευρώπη να πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή του πλανήτη λόγω της μεγάλης εξάρτησής της από το ρωσικό φυσικό αέριο αλλά και της γειτνίασής της με το φλεγόμενο πεδίο μάχης. Στο ίδιο διάστημα, οι αγορές της Ασίας έχουν απωλέσει περισσότερο από 4% της αξίας τους, ενώ στη Wall Street η πτώση του S&P 500 πλησιάζει το 2%.  
  
Οι απώλειες πυροδοτήθηκαν από τις έντονες ανησυχίες που προκάλεσε η είδηση για πυρκαγιά στη μεγαλύτερη πυρηνική μονάδα της Ευρώνης, η οποία έχει πλέον καταληφθεί από τους Ρώσους. Οι επενδυτές εγκατέλειψαν το ριψοκίνδυνο ενεργητικό, αναζητώντας καταφύγιο σε ομόλογα και χρυσό, με το δείκτη που παρακολουθεί τη μεταβλητότητα στην Ευρώπη να εκτινάσσεται στις 45 μονάδες για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2020.

Ο μεγάλος χαμένος οι τράπεζες της Ευρωζώνης που βούλιαξαν 7,9%, καθώς οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ αποκλιμακώθηκαν σημαντικά, με την εκτός ελέγχου πλέον άνοδο των τιμών εμπορευμάτων να εγείρει σοβαρές ανησυχίες για περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ευρωπαϊκή οικονομία. 

Ο ιδιαίτερα «ευαίσθητος» στις αυτοκινητοβιομηχανίες δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη έκλεισε με πτώση 4,4% σε χαμηλό έτους, καθώς ο κλάδος αυτοκινήτου σημείωσε πτώση 5,6%, παρουσίαζοντας μία από τις χειρότερες επιδόσεις αυτή την εβδομάδα μεταξύ των ευρωπαϊκών κλάδων.  

«Κανένας πλέον δεν αγοράζει νέο αυτοκίνητο όταν οι τιμές εμπορευμάτων βρίσκονται στα ύψη. Οι πωλήσεις και τα περιθώρια κέρδους των αυτοκινητοβιομηχανιών είναι κατά πολύ χαμηλότερα. Το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών αναμένεται να πληγεί σημαντικά λόγω των υψηλότερων τιμών ειδών διατροφής και φυσικού αερίου», αναφέρει ο Μάικλ Χιούσον, αναλυτής της CMC Markets. 

Aπό τους επιμέρους δείκτες, ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε 5%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο 6,2%, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε απώλειες 3,5%. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, η ολλανδική τράπεζα ING σημείωσε πτώση 9,7%, από τη στιγμή που γνωστοποίησε ότι υπό διαπραγμάτευση δάνεια αξίας 700 εκατ.ευρώ επηρεάστηκαν από τις Δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Σε πτώση 7,2% και η μετοχή της Michelin, καθώς η γαλλική εταιρεία ελαστικών ανακοίνωσε ότι θα διακόψει προσωρινά την παραγωγή της σε κάποια εργοστάσιά της στην Ευρώπη, λόγω προβλημάτων στον χώρο των logistics.  

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News