Business & Finance Δευτέρα 7/03/2022, 11:57
ΑΓΟΡΕΣ

Σε bear market ρίχνει τα χρηματιστήρια ο κίνδυνος του στασιμοπληθωρισμού

Σε bear market ρίχνει τα χρηματιστήρια ο κίνδυνος του στασιμοπληθωρισμού

Πτώση περίπου 3% σημειώνουν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς η προοπτική του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο φέρνει την παγκόσμια οικονομία αντιμέτωπη με ένα πληθωριστικό σοκ και την απειλή της ύφεσης. Το σενάριο του στασιμοπληθωρισμού (πολύ χαμηλή ανάπτυξη σε συνδυασμό με υψηλό πληθωρισμό) φέρνει τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες κοντά στο bear market, που ορίζεται ως πτώση τουλάχιστον 20% από τα προηγούμενα υψηλά. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 2,75%, ενώ απώλειες 3,34% σημειώνει ο DAX στη Φρανκφούρτη, 3,7% ο CAC 40 στο Παρίσι και 1,69% ο FTSE 100 στο Λονδίνο. 

Οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου εκτινάσσονται, καθώς το πετρέλαιο έφτασε μέχρι και στα 139 δολάρια το βαρέλι, πριν να ισορροπήσει περίπου στα 130 δολάρια. 

Ο Λευκός Οίκος βρίσκεται σε «πολύ ενεργές συζητήσεις» με τους Ευρωπαίους συμμάχους για μία απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, προκειμένου να ενταθεί η οικονομική πίεση στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μιλώντας στο NBC. 

Σύμφωνα με τον Daniel Hynes της Australia & New Zealand Banking Group, οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα μπορούσαν να επηρεάσουν προμήθειες περίπου 5 εκατ. βαρελιών πετρελαίου την ημέρα, που διακινούνται τόσο μέσω αγωγών όσο και δια θαλάσσης. Με δεδομένες τις εξελίξεις που ήδη καταγράφονται, η Ευρώπη δεν έχει πολλές επιλογές και το πιθανότερο είναι ότι θα συνεχίσει να πληρώνει πολύ ακριβότερα για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο βραχυπρόθεσμα, εκτιμά.  

«Η παγκόσμια οικονομία μπορεί να αντέξει τις τιμές του πετρελαίου γύρω στα 120 δολάρια το βαρέλι, αλλά εάν αυξηθούν στα 150 με 160 δολάρια, θα υπάρξει ύφεση και οι επενδυτές θα πρέπει να αλλάξουν το σενάριο που θέλει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη να συνεχίζεται», λέει στο Bloomberg ο Masayuki Kichikawa, της Sumitomo Mitsui DS Asset Management. 

Καθώς είναι σαφές ότι η Ευρώπη θα δεχθεί το βαρύτερο οικονομικό πλήγμα, λόγω και της μεγάλης ενεργειακής εξάρτησής της από τη Ρωσία, το ευρώ βουλιάζει, πέφτοντας σε κάποια στιγμή ακόμα και κάτω από το 1 προς 1 με το ελβετικό  φράγκο. Το δολάριο και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα ευνοούνται από τη στροφή στην ασφάλεια, με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς να πέφτει στο 1,72%. Ο χρυσός ξεπέρασε πρόσκαιρα και τα 2.000 δολάρια. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Τι σημαίνει ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: 7 αναλυτές απαντούν

Στα 139 δολάρια έφτασε το πετρέλαιο εν μέσω συζητήσεων για εμπάργκο

Ξεπέρασε τα 2.000 δολάρια ο χρυσός

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News