Business & Finance Τρίτη 1/03/2022, 11:57
ΑΓΟΡΕΣ

Κλειστό για 2η ημέρα το Χρηματιστήριο της Μόσχας – Λιγότερο από 1 σεντ η αξία του ρουβλίου

Στο 12,5% η απόδοση του 10ετούς ρωσικού ομολόγου

Κλειστό για 2η ημέρα το Χρηματιστήριο της Μόσχας – Λιγότερο από 1 σεντ η αξία του ρουβλίου

Κλειστό για δεύτερη διαδοχική ημέρα παραμένει το Χρηματιστήριο της Μόσχας, υπό τον φόβο μιας πλήρους κατάρρευσης των μετοχών, μετά τις σκληρές οικονομικές κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία. 

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Ρωσίας φοβάται ένα ευρύ κύμα ρευστοποιήσεων στις μετοχές, και ιδίως σ’ αυτές των τραπεζών, μετά την απόφαση της Δύσης να αποκλείσει τον ρωσικό χρηματοπιστωτικό κλάδο από το σύστημα διεθνών συναλλαγών SWIFT.  

Χθες, μάλιστα, έγινε γνωστό ότι ο MSCI αναμένεται να διαγράψει όλες τις ρωσικές μετοχές από τους παγκόσμιους δείκτες, δεδομένου ότι είναι μη επενδύσιμες και διαπραγματεύσιμες.

Την ίδια ώρα, περαιτέρω ανησυχία προκαλείται από τις διαδοχικές υποβαθμίσεις της Ρωσίας και των ρωσικών τραπεζών από τους σημαντικότερους οίκους αξιολόγησης, αλλά κι από την απόφαση της Ευρώπης και των ΗΠΑ να παγώσουν τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της κεντρικής τράπεζας.  

Χθες το πρωί, σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των συνεπειών, οι νομισματικές αρχές ανακοίνωσαν την αύξηση του βασικού επιτοκίου από το 9,5% στο 20%, σε μια κίνηση άνευ προηγουμένου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος κατάρρευσης του νομίσματος.  

Παρ’ όλα αυτά, το ρούβλι συνεχίζει να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, καθώς μετά τις ευρείες απώλειες της Δευτέρας (έφθασε έως το -40% και τα 117 ανά δολάριο), σήμερα υποχωρεί κατά 4,3% και διαμορφώνεται στα 100,7 ρούβλια ανά δολάριο. Οι σωρευτικές απώλειες δε, από τις αρχές του έτους καθορίζονται στο 40%. 

Αντίστοιχο sell off παρατηρείται και στα ρωσικά κρατικά ομόλογα, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου εκτοξεύεται στο 12,5%, εμφανίζοντας άλμα κατά 84 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε έναν χρόνο. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια ελέγχου της πτώσης – Βουτιά 5% στην Coca Cola

Wall Street: Ανοδικό κλείσιμο για το Nasdaq – Σε πτώση και οι τρεις δείκτες στο μήνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News