Business & Finance Τρίτη 1/03/2022, 16:23
ΑΓΟΡΕΣ

Η Μόσχα «ρίχνει» 10 δισ. δολάρια για τη στήριξη των ρωσικών μετοχών

Μέσω του κρατικού ταμείου πλούτου

Η Μόσχα «ρίχνει» 10 δισ. δολάρια για τη στήριξη των ρωσικών μετοχών

Έτοιμη να διοχετεύσει έως και 10 δισ. δολάρια, με στόχο την στήριξη των ρωσικών μετοχών, δηλώνει η Μόσχα, η οποία προσπαθεί να απορροφήσει τις αναταράξεις από τις πρόσφατες κυρώσεις της Δύσης. 

Σύμφωνα με το πλάνο του Κρεμλίνου, τα χρήματα θα επενδυθούν από το κρατικό ταμείου πλούτου (NWF), το οποίο έχει συνολικά περιουσιακά στοιχεία 174,9 δισ. δολάρια. 

Το NWF αναμένεται να προβεί σε μαζικές αγορές μετοχών ρωσικών εισηγμένων, σε μια απόπειρα συγκράτησης των απωλειών, όταν ανοίξει εκ νέου το Χρηματιστήριο της Μόσχας. 

Ας σημειωθεί ότι η ρωσική αγορά έμεινε κλειστή και σήμερα και χθες, υπό τον φόβο ενός διευρυμένου sell off, με την απόφαση της Δύσης να αποκλείσει τις ρωσικές τράπεζες από το σύστημα διεθνών συναλλαγών SWIFT, αλλά και να «παγώσει» τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της κεντρικής τράπεζας.   

Η αγορά μετοχών από τον NWF είχε επιστρατευτεί και στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών είχε επενδύσει 7 δισ. δολάρια στις υψηλής αξιολόγησης ρωσικές εταιρείες. 

Χθες, έγινε γνωστό ότι ο MSCI αναμένεται να διαγράψει όλες τις ρωσικές μετοχές από τους παγκόσμιους δείκτες, δεδομένου ότι είναι μη επενδύσιμες και διαπραγματεύσιμες. 

Παράλληλα, οι νομισματικές αρχές ανακοίνωσαν την αύξηση του βασικού επιτοκίου από το 9,5% στο 20%, σε μια κίνηση άνευ προηγουμένου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος κατάρρευσης του νομίσματος.   

Παρ’ όλα αυτά, το ρούβλι συνεχίζει να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, καθώς μετά τις ευρείες απώλειες της Δευτέρας (έφθασε έως το -40% και τα 117 ανά δολάριο), σήμερα υποχωρεί κατά 4,3% και διαμορφώνεται στα 100,7 ρούβλια ανά δολάριο. Οι σωρευτικές απώλειες δε, από τις αρχές του έτους καθορίζονται στο 40%.  

Αντίστοιχο sell off παρατηρείται και στα ρωσικά κρατικά ομόλογα, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου εκτοξεύεται στο 12,5%, εμφανίζοντας άλμα κατά 84 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε έναν χρόνο.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomerg

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Capital controls για να αποτραπεί η διαρροή των ξένων επενδυτών 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News