Business & Finance Δευτέρα 7/03/2022, 08:31
ΑΓΟΡΕΣ

Ξεπέρασε τα 2.000 δολάρια ο χρυσός

Ξεπέρασε τα 2.000 δολάρια ο χρυσός

Πάνω από τα 2.000 δολάρια ανά ουγκιά κινούνται οι τιμές του χρυσού, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια εν μέσω των γεωπολιτικών και οικονομικών επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. 

Ο χρυσός σημείωσε την Παρασκευή τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδό του από τον Ιούλιο του 2020 (4,2%) και σήμερα διευρύνει τα κέρδη του, καθώς γίνεται σαφές ότι οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας υπονομεύουν την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και ρίχνουν λάδι στη φωτιά του ήδη υψηλού πληθωρισμού. Με τις προμήθειες σε ενέργεια, σιτηρά και μέταλλα να διαταράσσονται, οι πληθωριστικές πιέσεις εντείνονται, την ώρα που η Federal Reserve ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια. 

Ξεπέρασε τα 2.000 δολάρια ο χρυσός-1

«Η στροφή προς την ασφάλεια μπροστά στη σημαντική άνοδο των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων αναμένεται να συνεχίσει να στηρίζει τον χρυσό για κάποιο καιρό», είπε στο Bloomberg ο Shyam Devani, της SAV Markets, προβλέποντας ότι οι τιμές θα μπορούσαν να φτάσουν και στα 2.142 δολάρια ανά ουγκιά. 

Χθες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί ώσπου η Ουκρανία δεχθεί τις απαιτήσεις του και σταματήσει να πολεμά, δείχνοντας ότι οι πιθανότητες για μια διαπραγματευτική λύση είναι μικρές. Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ συζητούν ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, σε μία κίνηση που θα έφερνε ένα πληθωριστικό σοκ, όπως δείχνουν οι τιμές που ήδη εκτινάχθηκαν έως τα 139 δολάρια το βαρέλι. 

Σε αυτό το περιβάλλον, τα συμβόλαια του χρυσού παράδοσης Απριλίου ενισχύθηκαν έως και κατά 2%, στα 2.005,20 δολάρια ανά ουγκιά, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2020, πριν να παραδώσουν μέρος από τα κέρδη τους. Αυτή την ώρα, κινούνται στα 1.983 δολάρια. 

Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο του 2020, οι τιμές του χρυσού είχαν αγγίξει το ιστορικό υψηλό των 2.089,20 δολαρίων. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News