Business & Finance Δευτέρα 28/02/2022, 12:07
ΑΓΟΡΕΣ

Φυσικό αέριο: Ο κίνδυνος ρωσικών αντιποίνων οδηγεί σε άλμα έως 36%

Φυσικό αέριο: Ο κίνδυνος ρωσικών αντιποίνων οδηγεί σε άλμα έως 36%

Άλμα έως και 36% σημείωσαν σήμερα τα προθεσμιακά συμβόλαια του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς ο νέος γύρος των κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας ανοίγει τον κίνδυνο των αντιποίνων που θα μπορούσαν να διαταράξουν τις προμήθειες.

Οι κυρώσεις δεν στοχεύουν άμεσα στον ενεργειακό κλάδο, όμως τα μέτρα αυτά ίσως να αναγκάσουν τους αγοραστές, τις τράπεζες και τις ναυτιλιακές να μείνουν μακριά από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Και βέβαια, το σενάριο ακόμα αυστηρότερων κυρώσεων είναι πάντα στο τραπέζι.

Ως γνωστόν, η Ευρώπη εξαρτάται από τη Ρωσία για την κάλυψη του ενός τρίτου των αναγκών της σε φυσικό αέριο, με πολλές από τις ποσότητες αυτές να διακινούνται μέσω αγωγών που περνούν από την Ουκρανία. Η όποια διαταραχή των ροών αυτών θα μπορούσε να αφήσει την Ευρώπη αντιμέτωπη με μία σοβαρή ενεργειακή κρίση, που ενδεχομένως να απαιτήσει την επιβολή δελτίου στην κατανάλωση ενέργειας, ειδικά σε ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Φυσικό αέριο: Ο κίνδυνος ρωσικών αντιποίνων οδηγεί σε άλμα έως 36%-1

Στο πλαίσιο των κυρώσεων που αποφασίστηκαν, κάποιες ρωσικές τράπεζες θα αποκλειστούν από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT, μέσω του οποίου πραγματοποιούνται συναλλαγές αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε όλο τον κόσμο. Στο στόχαστρο των νέων μέτρων βρίσκονται επίσης τα αποθεματικά της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στο εξωτερικό, κάτι που μειώνει την ικανότητα της Ρωσίας να προστατεύσει το ρούβλι.

Τυπικά, οι κυρώσεις δεν στοχεύουν στην ικανότητα της Ρωσίας να πουλά ενέργεια, όμως «το τοξικό περιβάλλον θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία κατάσταση όπου οι συναλλαγές στο αέριο θα αποφεύγονται», λέει στο Bloomberg ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank.

«Ενεργειακές κυρώσεις σίγουρα βρίσκονται στο τραπέζι», είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Jen Psaki την Κυριακή.

Στο πλαίσιο αυτό, τα προθεσμιακά συμβόλαια του φυσικού αερίου στην Ολλανδία, που χρησιμοποιούνται ως επίπεδο αναφοράς για τις τιμές στην Ευρώπη, ενισχύθηκαν κατά 19%, στα 112,55 ευρώ ανά MWh.

Η τιμή του ρεύματος στη Γερμανία ενισχύθηκε έως και κατά 13%.

Το ζήτημα της διατάραξης των ενεργειακών προμηθειών θα συζητηθεί στην έκτακτη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα στις  Βρυξέλλες.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

«Βόμβα» Πούτιν στις αγορές εν μέσω τριγμών στο ρωσικό τραπεζικό σύστημα

Απομονωμένη από το διεθνές σύστημα η Ρωσία: Βουτιά 30% για το ρούβλι

Ρωσία: Διπλασίασε το βασικό της επιτόκιο για να προστατέψει το ρούβλι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News