Business & Finance Τετάρτη 23/02/2022, 16:19
ΑΓΟΡΕΣ

Ανέκαμψε το Bitcoin – Ψηφιακός χρυσός ή επικίνδυνη επένδυση;

Ανέκαμψε το Bitcoin – Ψηφιακός χρυσός ή επικίνδυνη επένδυση;

Στα 39.000 δολάρια ανέκαψε το Bitcoin, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 3,79% σε σχέση με το χθεσινό χαμηλό, όταν ολόκληρη η αγορά των κρυπτονομισμάτων παραδόθηκε στις γεωπολιτικές πιέσεις της ρωσο-ουκρανικής κρίσης. Παράλληλα, μέχρι στιγμής ανοδικά κινείται και ολόκληρη η αγορά των κρυπτονομισμάτων. Ενδεικτικά και το Ethereum σημειώνει κέρδη 5,32% με την τιμή του να βρίσκεται περί τα 2.735 δολαρια.

Παρότι όμως τα μεγάλα κρυπτονομίσματα κατάφεραν να αντισταθμίσουν ένα μέρος των χθεσινών απωλειών, το Bitcoin για παράδειγμα έχει απωλέσει σχεδόν τη μισή του αξία σε σχέση με τα υψηλά του Νοεμβρίου. Το γεγονός αυτό προκαλεί προβληματισμό, με ορισμένους να αρχίζουν να αμφιβάλλουν για το κατά πόσο το Bitcoin αποτελεί ασφαλές καταφύγιο ή «ψηφιακός χρυσός», όπως πολλές φορές έχει χαρακτηριστεί.

Και αυτό διότι η αγορά κρυπτονομισμάτων φαίνεται να ακολουθεί τις διακυμάνσεις των διεθνών χρηματιστηρίων τους τελευταίους μήνες και ιδίως να ακολουθεί τις κινήσεις των τεχνολογικών μετοχών. Παράλληλα, τις τελευταίες εβδομάδες, φαίνεται επίσης ότι επηρεάζεται έντονα και από τις εντάσεις στη γεωπολιτική σκηνή. Συνεπώς, φαίνεται μέχρι στιγμής πως οι επενδυτές το αντιμετωπίζουν ως περιουσιακό στοιχείο υψηλού κινδύνου.

Μάλιστα, ο χρυσός τείνει να έχει καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με το Bitcoin τους τελευταίους μήνες. Εξ ου και μεταξύ των παραγόντων της αγοράς γίνεται λόγος περί «κρυπτο-χειμώνα», δηλαδή ενός παρατεταμένου κύματος χαμηλών τιμών του Bitcoin, όπως είχε συμβεί και στο τέλος του 2017, όταν το Bitcoin υποχώρησε έωνς και 80% από τα – τότε – υψηλά των 20.000 δολαρίων.

Βέβαια, δεν έχουν όλοι πεισθεί για την επέλαση ενός κρυπτο-χειμώνα. Πολλοί αποδίδουν τις πρόσφατες διακυμάνσεις της τιμής του Bitcoin στο γεγονός ότι πλέον το έχουν αποκτήσει και μεγάλα χρηματοπιστωτικα ιδρύματα.

«Η κατοχή κρυπτονομισμάτων από παραδοσιακούς επενδυτές κινεί τα νήματα πίσω από την στενή σύνδεση του Bitcoin με τα διεθνή χρηματιστήρια», παρατηρεί ο Chris Dick, trader στην πλατφόρμα B2C2, μιλώντας στο CNBC. Ωστόσο, σημειώνει ο ίδιος, αυτή η σχέση μπορεί να σπάσει ανά πάσα στιγμή, καθώς οι διαφορετικές αγορές στηρίζονται σε διαφορετικά θεμέλια. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

UBS για Bitcoin: Έρχεται δεύτερος «crypto χειμώνας»;

Η νέα γενιά εκατομμυριούχων από τα crypto

Στο έλεος των ρωσο-ουκρανικών εντάσεων τα κρυπτονομίσματα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News