The New York Times Τρίτη 15/02/2022, 07:09 DAVID YAFFE-BELLANY
ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Η νέα γενιά εκατομμυριούχων από τα crypto

Η νέα γενιά εκατομμυριούχων από τα crypto

Ο Etienne vantKruys, ένας επενδυτής κρυπτονομισμάτων από το Άμστερνταμ, έψαχνε μια νέα επένδυση πριν δύο καλοκαίρια, όταν συνάντησε μερικούς υπέρμαχους του Luna -ενός ψηφιακού νομίσματος που προσφέρει ένα νέο πλαίσιο για αποκεντρωμένη χρηματοδότηση. Εντυπωσιασμένος από τα λόγια τους, αγόρασε 25.000 δολάρια σε Luna από 20 έως 35 σεντς ανά νόμισμα. 

Αυτές τις μέρες, παρά την πρόσφατη πτώση των τιμών των κρυπτονομισμάτων, η αξία ενός νομίσματος Luna είναι περίπου 50 δολάρια. Η αρχική επένδυση του vantKruys αξίζει τώρα περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια. 

Πιθανότατα έχετε ακούσει για τους εκατομμυριούχους του Bitcoin και του Ether. Όμως τα τελευταία δύο χρόνια, οι εκατομμυριούχοι έχουν αυξηθεί με ραγδαίους ρυθμούς, καθώς διάφοροι κερδοσκόποι αποκόμισαν τεράστια κέρδη από λιγότερα γνωστά κρυπτονομίσματα. Τώρα υπάρχουν εκατομμυριούχοι του Solana και του Luna. 

Η αξία του Solana, μιας πλατφόρμας που παρέχει μια εναλλακτική λύση στο Ether, έχει αυξηθεί περισσότερο από 6.000% από τον Ιανουάριο του 2021 έως σήμερα. Η τιμή του Cardano, ταυτόχρονα, έχει ενισχυθεί κατά 500%. 

Υπάρχουν περισσότερα από 11.000 ψηφιακά νομίσματα. Ορισμένα είναι συνδεδεμένα με έργα «DeFi», τα οποία προσφέρουν αποκεντρωμένες επιλογές δανεισμού και χρηματοδότησης. Άλλα χρησιμεύουν ως νόμισμα για βιντεοπαιχνίδια. 

«Κάθε είδος χρηματοοικονομικής υπηρεσίας αναπαρίσταται πλέον σε αυτά τα αποκεντρωμένα περιβάλλοντα» δήλωσε ο Stephen McKeon, ειδικός στα κρυπτονομίσματα στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον. «Αυτό είναι που καθοδηγεί όλη την επένδυση». 

Σε διάφορες συνεντεύξεις, νέοι εκατομμυριούχοι crypto δήλωσαν ότι εξακολουθούν να γνωρίζουν τι να κάνουν τον πλούτο τους. Μερικοί έχουν νοικιάσει κομψά διαμερίσματα ή «παρτάρουν» σε ξένες χώρες. Άλλοι έχουν μετακομίσει σε φορολογικούς παραδείσους, όπως το Πουέρτο Ρίκο, ή έχουν εγκαταλείψει τη δουλειά τους. 

Τον Ιανουάριο, ο 28χρονος Cal Graham, ένας Βρετανός κερδοσκόπος crypto, επένδυσε 200.000 δολάρια σε ένα νέο token, το οποίο ονομάζεται LooksRare και αποτελεί τμήμα μιας πλατφόρμας συναλλαγών για ψηφιακά συλλεκτικά αντικείμενα -γνωστά και ως NFTs. Πούλησε το μερίδιό του σε λιγότερο από δύο εβδομάδες για σχεδόν 500.000 δολάρια. 

«Θα αγοράσω στον εαυτό μου ένα ακριβό αυτοκίνητο και ένα ακριβό Rolex κάποια στιγμή», δήλωσε. 

Βέβαια, κάποιοι άλλοι είδαν τα κέρδη να εξανεμίζονται από τη μία μέρα στην άλλη. Για κάθε Solana ή Luna, υπάρχει ένα σκοτεινό token, το οποίο εκτοξεύεται σε αξία, μόνο για να καταρρεύσει λίγο αργότερα. Ορισμένες περιπτώσεις είναι απάτες ή συνιστά προϊόν χειραγώγησης, καθώς κάποιος αγοράζει επιθετικά ένα νόμισμα και στη συνέχεια ρευστοποιεί αμέσως τις τοποθετήσεις του. 

Ακόμη και τα κέρδη σε ένα νόμιμο νόμισμα μπορούν να αποδειχθούν ακριβώς το ίδιο. Ορισμένα νομίσματα δεν είναι διαθέσιμα στα κύρια χρηματιστήρια, όπως το Coinbase. Επομένως πρέπει πρώτα να μετατραπούν σε ένα πιο γνωστό κρυπτονόμισμα, όπως το Ether ή το Bitcoin, δήλωσε ο Philip Gradwell, επικεφαλής οικονομολόγος στην εταιρεία παρακολούθησης κρυπτονομισμάτων Chainalysis. 

Μια ξαφνική μετατροπή πολλών κρυπτονομισμάτων μπορεί να προκαλέσει την κατάρρευση της τιμής τους. 

Πολλοί που έχουν πλουτίσει, διευκρίνισαν ότι δεν σχεδίαζαν να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους και να κάνουν cash out. 

Ο vantKruys δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται να πουλήσει το Luna του, παρά την πτώση από 99 δολάρια τον Δεκέμβριο σε κάτω από 50 δολάρια τον Ιανουάριο. 

«Η ιδέα μου είναι ότι το Luna θα ανέλθει σε 500 δολάρια σε πέντε χρόνια» εκτίμησε ο 45χρονος vantKruys. «Αυτός είναι ο ορίζοντας, με τον οποίο παίζουμε». 

Copyright:
2022 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι αγοράζουν οικόπεδα στο metaverse

Θύμα της αγοράς crypto και το λευκό καπέλο της Μελάνια Τραμπ

Η νέα γενιά πολιτικών: Οι κρυπτο-δήμαρχοι

Γιατί οι δισεκατομμυριούχοι μαλώνουν πάνω από τη βιομηχανία των crypto

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News