Business & Finance Τετάρτη 16/12/2020, 20:35
ΑΓΟΡΕΣ

Υψηλές πτήσεις οι μετοχές στον κόσμο, διστακτική  η Wall Street 

Υψηλές πτήσεις οι μετοχές στον κόσμο, διστακτική  η Wall Street 

Σε υψηλές πτήσεις επιδόθηκαν οι μετοχές ανά τον κόσμο σήμερα Τετάρτη, με τον παγκόσμιο δείκτη να σημειώνει νέο ιστορικό ρεκόρ και τον πανευρωπαϊκό να σκαρφαλώνει σε υψηλό σχεδόν 10 μηνών. 

Στο σημερινό «πάρτι» η Wall Street δεν έχει μεγάλη συμμετοχή, με τον Dow Jones να καταγράφει απώλειες και τον S&P 500 να σημειώνει ισχνά κέρδη.

Τα μακροοικονομικά στοιχεία πρωταγωνίστησαν σήμερα και ήταν η κινητήριος δύναμη για τα χρηματιστήρια. 

Ο δείκτης MSCI All Country που παρακολουθεί τις μετοχές σε 49 ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες ανάμεσά τους και η Ελλάδα, σκαρφάλωσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στις 636,64 μονάδες επίπεδο που είναι συνιστά ιστορικό υψηλό ρεκόρ. 

Στην Ευρώπη η σημαντική βελτίωση του σύνθετου Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) της IHS Markit για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες τον Δεκέμβριο, λειτούργησε καταλυτικά για τη σημερινή θετική εικόνα των ευρωπαϊκών δεικτών. 

Ειδικότερα σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία ο δείκτης ανήλθε στις 49,8 μονάδες, από 45,3 μονάδες το Νοέμβριο, αισθητά υψηλότερα από 45,8 των εκτιμήσεων των αναλυτών, παραμένοντας ωστόσο κάτω από τις 50 μονάδες, το όριο που διαχωρίζει την επέκταση μιας δραστηριότητας από τη συρρίκνωση. 

Ο υποδείκτης για τη μεταποίηση έφθασε στις 55,5 μονάδες, από 53,8, ενώ αυτός για τις υπηρεσίες παρουσίασε μεγάλη βελτίωση, αναρριχώμενος στις 47,3 μονάδες από 41,7 το Νοέμβριο. 

Αποτέλεσμα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 να κλείσει με άνοδο 0,82% στις 396,08 μονάδες το υψηλότερο επίπεδο από τις 25 Φεβρουαρίου. 

Στη σημερινή ευφορία υπήρχαν και απόντες και αυτός ήταν ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος έκλεισε με υποχώρηση 1,10%, μετά τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς τις τράπεζες της Ευρωζώνης, να μην αποδώσουν μερίσματα πριν από τον Σεπτέμβριο του 2021. 

Αντιθέτως ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας έκλεισε με άνοδο 1,44% και έκλεισε σε υψηλό σχεδόν 3 μηνών. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις το Νοέμβριο απογοήτευσαν, καθώς υποχώρησαν κατά 1,1% σε μηνιαία βάση. 

Εν αναμονή των ανακοινώσεων της Fed μετά το πέρας της σημερινής τελευταίας για το 2020 συνεδρίασής της, ήρθαν οι υποβαθμίσεις της JP Morgan σε μετοχές του αεροπορικού κλάδου να επιβαρύνει περαιτέρω το κλίμα. 

Ο Dow Jones σημειώνει απώλειες 0,22%, ο S&P 500 κινείται οριακά άνω του μηδενός, ενώ ο Nasdaq συνεχίζει απτόητος καταγράφοντας κέρδη στις οκτώ από τις τελευταίες δέκα συνεδριάσεις. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News