Business & Finance Τρίτη 15/12/2020, 23:22
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Wall Street: Με άνοδο άνω του 1%

Wall Street: Με άνοδο άνω του 1%

Με σημαντική άνοδο έκλεισε η Wall Street με την προσμονή ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει σύντομα νέα δέσμη δημοσιονομικών μέτρων.

Ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό με κέρδη 1,3%, ενώ αντίστοιχα κέρδη κατέγραψε και ο δείκτης S&P 500 σε ένα ανοδικό σερί τεσσάρων συνεδριάσεων. Με άνοδο 1,1% και ο Dow Jones με οδηγό τη μετοχή της Apple που ενισχύθηκε περισσότερο από 4%. Αφορμή έδωσε δημοσίευμα Τύπου σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία θα αυξήσει την παραγωγή iPhone της κατά 30% στο πρώτο εξάμηνο του 2021. 

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι κάλεσε τους επικεφαλής του Κογκρέσου να συζητήσουν για τη μελλοντική χρηματοδότηση της κυβέρνησης και για τα νέα δημοσιονομικά μέτρα. Το νέο σχέδιο προτείνει δαπάνες ύψους 748 δισ.δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων και επιδομάτων ανεργίας ύψους 300 δολαρίων εβδομαδιαίως. 

Στήριγμα στις μετοχές προσφέρει και ο εμβολιασμός που άρχισε ήδη στις ΗΠΑ από τη Δευτέρα, καθώς αυξάνει την προοπτική πιο γρήγορης ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, παρότι αρκετοί οικονομολόγοι εμφανίζονται αρκετά επιφυλακτικοί ως προς αυτό. Ο αριθμός των νέων θανάτων στις ΗΠΑ ξεπέρασε τους 300.000, ενώ ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης κάλεσε τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους. 

Σύμφωνα με αναλυτές, η Wall Street έχει μπεί ήδη στο παραδοσιακό «Χριστουγεννιάτικο» ράλι προσπερνώντας τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων κορωνοϊού. Γι΄αυτό και δεν θα ήταν έκπληξη εάν σταματούσε για λίγο αυτό το ξέφρενο ράλι για να πάρει μία ανάσα και να σταθεροποιήσει τα σημερινά της επίπεδα.

Εν αναμονή και η συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ, η οποία αναμένεται να αλλάξει την κατευθυντήρια γραμμή της νομισματικής πολιτικής της καθιστώντας την ακόμη πιο υποστηρικτική.

Από τους επιμέρους κλάδους, σημαντική άνοδο 2% κατέγραψε αυτός των εταιρειών κοινής ωφελείας, σημειώνοντας την πιο δυνατή ημερήσια επίδοση από τις αρχές Νοεμβρίου. Από τις μετοχές, ξεχώρισε αυτή της Eli Lilly με άνοδο 5%, από τη στιγμή που η εταιρεία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αγοράσει την Prevail Therapeutics στο πλαίσιο συμφωνίας ύψους 1 δισ.δολαρίων. Στον αντίποδα, η μετοχή της Moderna υποχώρησε περισσότερο από 6%, παρότι αναμένεται να λάβει την έγκριση των αρμόδιων αρχών στο τέλος της εβδομάδας για το εμβόλιό της. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News