Business & Finance Πέμπτη 3/02/2022, 13:18
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Νευρικότητα στα χρηματιστήρια εν αναμονή της ΕΚΤ 

Ευρώπη: Νευρικότητα στα χρηματιστήρια εν αναμονή της ΕΚΤ 

Νευρικότητα έχει κυριεύσει τους επενδυτές στην Ευρώπη σήμερα Πέμπτη, οι οποίοι αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 υποχωρεί κατά 0,77%, ανακόπτοντας έτσι το ανοδικό σερί στο οποίο έχει επιδοθεί στη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, με τους κυριότερους κλάδους να κινούνται επίσης πτωτικά. 

Στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει απώλειες της τάξεως του 0,67%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 παρουσιάζει οριακές απώλειες, στο Παρίσι ο CAC 40 αποδυναμώνεται κατά 0,42%, στο -0,47% ο FTSE ΜΙΒ στο Μιλάνο. 

Ο τεχνολογικός κλάδος είναι αυτός που δέχεται έντονες πιέσεις σήμερα, καθώς οι απώλειές του ανέρχονται στο 1,87%, ενώ υπό του –1% βρίσκεται ο κλάδος της υγείας. 

Αντιθέτως οι κλάδοι των πρώτων υλών, των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και της ενέργειας, μπορεί να σημειώνουν οριακά μεν, ωστόσο κέρδη δε. 

Στις ευρωπαϊκές αγορές σήμερα Πέμπτη, δεν θα μπορούσε να μην έχει τραβήξει το επενδυτικό ενδιαφέρον η συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Εκτός αν υπάρξει κάποια έκπληξη κι αυτή θα είναι της τελευταίας στιγμής, οι αξιωματούχοι της ανώτατης τραπεζικής αρχής δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε αλλαγή της νομισματικής πολιτικής. 

Ωστόσο, όπως έδειξαν τα χθεσινά στοιχεία με τον πληθωρισμό σε υψηλό ρεκόρ (τον Ιανουάριο σημείωσε άνοδο 5,1%), καθίσταται επιτακτική η ανάγκη, η ΕΚΤ να συσφίξει τη νομισματική της πολιτική.

Έτσι κι αλλιώς, από τον Μάρτιο έχει προαναγγελθεί ο τερματισμός του προγράμματος αγορών έκτακτης ανάγκης για την πανδημία, το πρώτο βήμα προς τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. 

Οι χρηματαγορές, τοποθετούνται ευρέως σε μια επιτοκιακή αύξηση κατά το δ΄ τρίμηνο του 2022, αν και η ίδια η ΕΚΤ έως τώρα επιμένει ότι αυτή θα έρθει μέσα στο 2023. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News