Business & Finance Τετάρτη 2/02/2022, 14:58
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Δεν πτοούνται τα χρηματιστήρια από το νέο ρεκόρ του πληθωρισμού 

Ευρώπη: Δεν πτοούνται τα χρηματιστήρια από το νέο ρεκόρ του πληθωρισμού 

Διατηρείται το θετικό μομέντουμ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και σήμερα, σε μια ημέρα που ήρθαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, τα οποία προβλημάτισαν εκ νέου, καθώς οι τιμές καταναλωτή σκαρφάλωσαν σε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 σημειώνει άνοδο περί του 0,63%, έχοντας σχεδόν όλους τους βασικούς του κλάδους σε θετικό έδαφος. 

Το χρηματιστήριο του Μιλάνου οριακά έχει υπερβεί το 1%, του Λονδίνου ενισχύεται κατά 0,8%, αυτό του Παρισιού σημειώνει κέρδη περί του 0,53%, στο +0,34% της Φρανκφούρτης.

Από το σημερινό κλίμα έχει επιλέξει να απουσιάσει ο κλάδος της ενέργειας κι ενώ οι τιμές του πετρελαίου επαναπροσεγγίζουν το υψηλό επτά ετών στο οποίο αναρριχήθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Για την πτώση αυτή που δεν είναι μεγάλης έκτασης (-0,15%), ευθύνεται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να καταργηθούν οι ενδιάμεσοι στόχοι για τη μετάβαση σε καθαρές μορφές αερίου (υδρογόνο, βιοάεριο κ.α.).

Στο αρχικό σχέδιο απόφασης, που δόθηκε προς διαβούλευση στις 31 Δεκεμβρίου, προβλεπόταν ως όρος για τη χορήγηση της πράσινης ετικέτας –ως μεταβατικό καύσιμο– σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου να παράγουν το 30% του ηλεκτρισμού τους από αέρια χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών ως την 1.1.2026, ποσοστό που έπρεπε να ανέβει στο 55% ως την 1.1.2030. Οι στόχοι αυτοί απαλείφθηκαν, ενώ παρέμεινε ο τελικός στόχος για την αποκλειστική χρήση αερίων χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών από το τέλος του 2035.

Την ίδια ώρα, σε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ αναρριχήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη στο ξεκίνημα του 2022, επεκτείνοντας τον ανοδικό του κύκλο που έχει ανοίξει από πέρυσι, ένας κύκλος ο οποίος είναι άγνωστο πλέον πότε θα κλείσει.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat, οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη τον προηγούμενο μήνα έτρεξαν με ρυθμό 5,1%, από 5% τον Δεκέμβριο, επίπεδο που συνιστά νέο ιστορικό ρεκόρ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ε.Ε.: Καταργήθηκαν οι ενδιάμεσοι στόχοι για τη μετάβαση σε καθαρές μορφές αερίου

Πληθωρισμός: Νέο ιστορικό υψηλό στην Ευρωζώνη – Στο 5,5% στην Ελλάδα

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News