ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Βρίσκει στηρίγματα για τις 950 μονάδες

Στο +0,5% και τις 952 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Βρίσκει στηρίγματα για τις 950 μονάδες

Ήπια ανοδικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις μετοχές των Coca – Cola, ΔΕΗ και Lamda Development να αναλαμβάνουν τα ηνία της αγοράς, κόντρα στη διάθεση για κατοχύρωση των κεκτημένων της τελευταίας περιόδου. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αύξηση κατά 0,50% και διαμορφώνεται στις 952,64 μονάδες, κερδίζοντας 4,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (947,88 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες (από 949,57 έως 955,55 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 26,5 εκατ. ευρώ στις πρώτες 3,5 ώρες της ημέρας. 

Η ελληνική αγορά φαίνεται ότι βρίσκει νέους «πρωταγωνιστές», με τις μετοχές των ΔΕΗ και Lamda Development να ενισχύονται κατά περίπου 3% και να «τραβούν» ανοδικά και την υπόλοιπη αγορά. 

Από εκεί και πέρα, πολύ καλή είναι η εικόνα και στη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία προσεγγίζει το +3,6%, ενώ η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola αυξάνεται κατά 1,3% και ανακαταλαμβάνει τα 30 ευρώ. 

Aς σημειωθεί, βέβαια, ότι η αγοραστική κόπωση αποτυπώνεται σε αρκετές εισηγμένες, με τις μετοχές των Σαράντης και Εθνικής Τράπεζας να υποχωρούν κατά 1%. Απώλειες κατά τουλάχιστον 0,5% εμφανίζουν, επίσης, οι μετοχές των Quest, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Mytilineos και ΕΥΔΑΠ. 

Προσπάθεια διατήρησης του momentum 

Η Λεωφόρος Αθηνών προσπαθεί να διατηρήσει την ανοδική τροχιά και να προσεγγίσει εκ νέου τα υψηλά έτους (960 μονάδες), αναζητώντας νέους πρωταγωνιστές στο χρηματιστηριακό ταμπλό.  

Σε αυτή την προσπάθεια συμβάλλει και το κλίμα στις ξένες αγορές, όπου ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,6% και τις 477 μονάδες, δείχνοντας να «συνέρχεται» σταδιακά από την πρόσφατη διόρθωση.  

Από την άλλη πλευρά, η κόπωση από το εντυπωσιακό ξεκίνημα στο 2022 είναι εμφανής, με αποτέλεσμα αρκετοί επενδυτές να σηκώνουν χειρόφρενο και να προχωρούν σε λελογισμένες ρευστοποιήσεις, κατοχυρώνοντας τις θέσεις τους.  

Την ίδια ώρα, οι κίνδυνοι στο εξωτερικό περιβάλλον παραμένουν επί τάπητος: Υψηλός πληθωρισμός, αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, γεωπολιτικές προκλήσεις στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση. 

Όλα αυτά, μάλιστα, δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε ακόμη έναν γύρω διόρθωσης τις ξένες αγορές, παρασέρνοντας αρνητικά και τη «ρηχή» Λεωφόρο Αθηνών. 

Μικρά κέρδη στις τράπεζες  

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος κινείται οριακά ανοδικά, καθώς καταγράφει άνοδο κατά 0,31% και καθορίζεται στις 690,96 μονάδες, σε μια προσπάθεια να γεφυρώσει την απόσταση από το ψυχολογικό σημείο των 700 μονάδων.  

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Eurobank, η οποία αυξάνεται κατά 1,7% και διαμορφώνεται μία ανάσα από το 1,03 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχωρεί κατά 1,1% και μειώνεται στα 3,5 ευρώ. 

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Alpha Bank διολισθαίνει ελαφρώς κατά 0,6% και επιστρέφει στο 1,35 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο -0,3% και το 1,5 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank -0,59% 1,35 ευρώ  
  • Eurobank +1,68% 1,0295 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα -1,13% 3,51 ευρώ  
  • Πειραιώς -0,27% 1,505 ευρώ  

Προβάδισμα των αγοραστών  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι μετοχές των Lamda Development και ΔΕΗ προσφέρουν σημαντικά στηρίγματα, καθώς ενισχύονται κατά περίπου 3%. Κατά 3,6% αυξάνεται και η μετοχή της Ελλάκτωρ, ενώ η μετοχή της Coca – Cola κερδίζει τουλάχιστον 1%.  

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Σαράντης υποχωρεί κατά 1% και τα 8,7 ευρώ, ενώ απώλειες άνω του 0,5% παρουσιάζουν οι μετοχές των Quest, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Mytilineos και ΕΥΔΑΠ. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίσης, απώλειες άνω του 1% παρουσιάζουν οι μετοχές των Autohellas, Cenergy, Profile, Reds, ΕΥΑΘ και Τεχνική Ολυμπιακή. Αντίθετα, η μετοχή της Πλαίσιο ενισχύεται κατά 1,3% και η μετοχή της Entersoft κατά 1%.  

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.00), 46 μετοχές κινούνται ανοδικά, 56 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 70,2 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.  

moneyreview.gr       

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς       

Διαβάστε επίσης:      

Mytilineos: Κατασκευάζει το μεγαλύτερο data center στην Ελλάδα  

S&P: Οι μεταρρυθμίσεις ανοίγουν τον δρόμο για την αναβάθμιση της Ελλάδας 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News