ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Σταθερά άνω των 940 μονάδων – Υψηλές πτήσεις για Alpha Bank

Στο +0,85% και τις 944 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Σταθερά άνω των 940 μονάδων – Υψηλές πτήσεις για Alpha Bank

Σταθερά πάνω από τις 940 μονάδες βρίσκεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συνεχίζει να λαμβάνει ώθηση από τον τραπεζικό κλάδο και ιδίως από τη μετοχή της Alpha Bank. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.10), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια άνοδο κατά 0,85% και διαμορφώνεται στις 944,70 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν οκτώ μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (936,77 μονάδες) 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες (από 940,39 έως 946,26 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 35 εκατομμύρια ευρώ μέσα στις πρώτες 3μιση ώρες. 

Πρωταγωνίστρια της ημέρας είναι η μετοχή της Alpha Bank, η οποία εκτοξεύεται στο +3% και το 1,36 ευρώ, επιστρέφοντας στα επίπεδα του Μαρτίου του 2020. Άλλωστε, μέσα στο 2022, η σωρευτική άνοδος της τράπεζας αγγίζει το 25%. 

Την ίδια ώρα, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρέχουν και οι μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ και Motor Oil, οι οποίες αυξάνονται κατά περίπου 1,5%, με τη μετοχή της Viohalco να έπεται στο +1,2% και τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στο +1,1%. 

Θετικό το κλίμα 

Το κλίμα στη Λεωφόρο Αθηνών παραμένει θετικό, δίνοντας συνέχεια στο +5% του Ιανουαρίου, το οποίο έχει επαναφέρει τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη στη ζώνη των 940 – 950 μονάδων, πολύ κοντά στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 7ετίας.  

Μάλιστα, η παραπάνω επίδοση θεωρείται από τις καλύτερες στην Ευρώπη, δεδομένης της διορθωτικής τάσης που παρατηρήθηκε στις διεθνείς αγορές, με αφορμή την πρόθεση της Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια.  

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται σήμερα και στις εξω-χρηματιστηριακές εξελίξεις, μετά τις πληροφορίες περί επικείμενης εξαγοράς της ελληνικής Accusonus από τον αμερικανικό κολοσσό της Meta Platforms.   

Πρόκειται για την πρώτη επένδυση του Facebook στην Ελλάδα (επένδυση 70 έως 100 εκατ. ευρώ) και έρχεται λίγες ημέρες μετά τις ανακοινώσεις για το deal μεταξύ Viva Wallets – JP Morgan, δείγμα της ελκυστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.  

Υψηλές πτήσεις για τις τράπεζες  

Ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να σέρνει τον «χορό» της ανόδου, αποτελώντας το βασικό στήριγμα του Γενικού Δείκτη. Αποτέλεσμα είναι να ενισχύεται κατά 1,69% και να καθορίζεται στις 689,37 μονάδες, προσεγγίζοντας το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων.  

Το ενδιαφέρον στρέφεται κατά κύριο λόγο στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία ξεχωρίζει στο +2,9% και το 1,36 ευρώ (υψηλό σχεδόν δύο ετών). Κατά 1,1% ενισχύεται και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία διαπραγματεύεται στα 3,5 ευρώ.  

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς αυξάνεται κατά 0,7% και ανακαταλαμβάνει το τεχνικό σημείο του 1,5 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank ακολουθεί στο +0,50% και το 1 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank +2,89% 1,3685 ευρώ  
  • Eurobank +0,50% 1,007 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα +1,12% 3,529 ευρώ  
  • Πειραιώς +0,67% 1,50 ευρώ  

Θετικά πρόσημα στο ταμπλό  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, πέραν των τραπεζών, στηρίγματα παρέχει και η μετοχή της Motor Oil, η οποία ενισχύεται κατά 1,6% και βρίσκεται στα 14,4 ευρώ.  

Από κοντά ακολουθεί η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, η οποία αυξάνεται κατά 1,4% και τα 9,3 ευρώ, ενώ η μετοχή της Aegean εκτοξεύεται στο +2,4% και τα 5,6 ευρώ. Οι μετοχές των Viohalco, Τιτάνα, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και ΟΠΑΠ έπονται με κέρδη άνω του 1%. 

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Quest Συμμετοχών διορθώνει αισθητά στο -3,4% και τα 18,7 ευρώ, λόγω της αποκοπής του μερίσματος. Οριακές απώλειες εμφανίζουν, επίσης, οι μετοχές των Lamda Development – Sarantis. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Παπουτσάνη ξεχωρίζει στο +3% και τα 2,7 ευρώ, ενώ από κοντά ακολουθεί η μετοχή της Epsilon, η οποία κερδίζει 2% και διαπραγματεύεται στα 5,1 ευρώ. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.10), 56 μετοχές κινούνται ανοδικά, 40 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 23 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 69,8 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.   

moneyreview.gr    

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς    

Διαβάστε επίσης:   

Deutsche Bank: Πώς το ΧΑ αντιστάθηκε στο sell off του Ιανουαρίου  

Το Facebook έρχεται Ελλάδα: Εξαγοράζει την Accusonus και ιδρύει την Meta Hellas 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News