ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Προσπαθεί να διατηρήσει το momentum

Στο +0,47% και τις 952 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Προσπαθεί να διατηρήσει το momentum

Ανοδικά προσπαθεί να συνεχίσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να διατηρούν την καλή ψυχολογία της αγοράς, παρά την εμφανή κόπωση, η οποία μεταφράζεται σε ελεγχόμενες και επιλεκτικές ρευστοποιήσεις. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.15), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αύξηση κατά 0,47% και διαμορφώνεται στις 952,38 μονάδες, κερδίζοντας περισσότερες από 4,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (947,88 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 949,57 έως 953,43 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 7,5 εκατ. ευρώ στα πρώτα 45 λεπτά. 

Η Λεωφόρος Αθηνών, όπως φαίνεται ευθύς εξαρχής, προσπαθεί να διατηρήσει την ανοδική τροχιά και να προσεγγίσει εκ νέου τα υψηλά έτους (960 μονάδες), αναζητώντας νέους πρωταγωνιστές στο χρηματιστηριακό ταμπλό. 

Σε αυτή την προσπάθεια συμβάλλει και το κλίμα στις ξένες αγορές, όπου ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,5% και τις 477 μονάδες, δείχνοντας να «συνέρχεται» σταδιακά από την πρόσφατη διόρθωση. 

Από την άλλη πλευρά, η κόπωση από το εντυπωσιακό ξεκίνημα στο 2022 είναι εμφανής, με αποτέλεσμα αρκετοί επενδυτές να σηκώνουν χειρόφρενο και να προχωρούν σε λελογισμένες ρευστοποιήσεις, κατοχυρώνοντας τις θέσεις τους. 

Την ίδια ώρα, οι κίνδυνοι στο εξωτερικό περιβάλλον παραμένουν επί τάπητος: Υψηλός πληθωρισμός, αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, γεωπολιτικές προκλήσεις στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση.

Όλα αυτά, μάλιστα, δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε ακόμη έναν γύρω διόρθωσης τις ξένες αγορές, παρασέρνοντας αρνητικά και τη «ρηχή» Λεωφόρο Αθηνών.

Μικρά κέρδη στις τράπεζες 

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος κινείται οριακά ανοδικά, καθώς καταγράφει άνοδο κατά 0,36% και καθορίζεται στις 691,31 μονάδες, σε μια προσπάθεια να γεφυρώσει την απόσταση από το ψυχολογικό σημείο των 700 μονάδων. 

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Eurobank, η οποία αυξάνεται κατά 1,7% και διαμορφώνεται στο 1,03 ευρώ. Από κοντά ακολουθά και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία διαπραγματεύεται στο +0,4% και το 1,51 ευρώ. 

Στον αντίποδα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχωρεί κατά 0,5% και μειώνεται στα 3,53 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank παραμένει σχεδόν αμετάβλητη στο +0,1% και το 1,36 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank +0,11% 1,36 ευρώ 
  • Eurobank +1,73% 1,03 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα -0,54% 3,531 ευρώ 
  • Πειραιώς +0,4% 1,515 ευρώ 

Προβάδισμα των αγοραστών 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι μετοχές των Lamda Development, Viohalco και ΔΕΗ προσφέρουν σημαντικά στηρίγματα, καθώς ενισχύονται κατά τουλάχιστον 2%. Κατά 1,3% αυξάνεται και η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. 

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ υποχωρεί κατά 0,6% και τα 7,7 ευρώ, ενώ απώλειες έως 0,5% παρουσιάζουν οι μετοχές των Quest, Τιτάνα, Σαράντη, Motor Oil, ΟΠΑΠ και ΟΛΠ. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.15), 49 μετοχές κινούνται ανοδικά, 29 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 70,2 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη. 

moneyreview.gr      

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς      

Διαβάστε επίσης:     

Mytilineos: Κατασκευάζει το μεγαλύτερο data center στην Ελλάδα 

S&P: Οι μεταρρυθμίσεις ανοίγουν τον δρόμο για την αναβάθμιση της Ελλάδας 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News