Business & Finance Τετάρτη 19/01/2022, 11:59
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Προσπάθεια ανάκαμψης στα χρηματιστήρια μετά τις χθεσινές απώλειες

Ευρώπη: Προσπάθεια ανάκαμψης στα χρηματιστήρια μετά τις χθεσινές απώλειες

Προσπάθεια να ανακάμψουν από τις βαριές απώλειες τις οποίες υπέστησαν χθες καταβάλλουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα, παρά την αρχική πτωτική τάση στη σημερινή συνεδρίαση. 

Οι επενδυτές γι άλλη μια συνεδρίαση δείχνουν προβληματισμένοι από την άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, με αυτή του δεκαετούς γερμανικού κρατικού τίτλου χρέους να περνάει σήμερα σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από Μάιο του 2019.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 κινείται οριακά υπό του μηδενός και σε κάθε περίπτωση οι χθεσινές απώλειες της τάξεως του 0,97% θα του «στοιχίσουν» στη συνολική του επίδοση για την τρέχουσα εβδομάδα. 

Από την άλλη η εικόνα που παρουσιάζουν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι ανομοιόμορφη, καθώς από τη μία αυτό του Μιλάνου σημειώνει απώλειες σχεδόν 0,40%, του Παρισιού ενισχύεται κατά 0,61%, ενώ της Φρανκφούρτης και του Λονδίνου κινούνται οριάκα άνω του μηδενός. 

Από τους κυριότερους κλάδους, αυτός των λιανικών πωλήσεων ξεχωρίζει με διαφορά από τους υπόλοιπους, καθώς πραγματοποιεί άλμα της τάξεως του 2,23%, μία ημέρα μετά τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκε μαζί με τον κλάδο των ταξιδίων και αναψυχής. 

Το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων για το τελευταίο τρίμηνο του 2021, με τους επενδυτές να θέλουν να διαπιστώσουν αν η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον επηρέασε τις οικονομικές επιδόσεις των ευρωπαϊκών εισηγμένων εταιρειών.

Από την άλλη, η επόμενη εβδομάδα κρίνεται ως ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνεδρίαση για το 2022 της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα έχει προαναγγείλει αυξήσεις των επιτοκίων στη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς, ωστόσο με τον πληθωρισμό να έχει εκτιναχθεί σε υψηλό σαράντα ετών, πλέον οι χρηματαγορές δεν θα εκπλαγούν αν η πρώτη αύξηση έρθει νωρίτερα από τον Μάρτιο όπως ευρέως αναμένεται. 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News