Business & Finance Πέμπτη 13/01/2022, 11:59
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: «Διάλειμμα» των μετοχών μετά το διήμερο κερδών 

Ευρώπη: «Διάλειμμα» των μετοχών μετά το διήμερο κερδών 

Πτωτικά κινούνται σήμερα Πέμπτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά από ένα διήμερο κατά το οποίο κατέγραψαν κέρδη, μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ο οποίος εκτοξεύθηκε σε υψηλό 40 ετών. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 υποχωρεί κατά σχεδόν 0,21%, και με τις σημερινές απώλειες πέρασε στην αρνητική επικράτεια για την εβδομάδα, καθώς με τα κέρδη της Τρίτης και της Τετάρτης είχε καταφέρει να διαγράψει οριακά τις βαριές απώλειες της τάξεως του 1,48% που υπέστη τη Δευτέρα.

Υποτονική πτώση περί του 0,105 καταγράφουν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Λονδίνο, του Παρισιού κινείται ακόμη χαμηλότερα στο -0,40%, ενώ αυτό του Μιλάνου είναι το μοναδικό που κινείται ανοδικά σήμερα, με κέρδη 0,15%. 

Από τους κυριότερους κλάδους, εκείνοι που χθες ξεχώρισαν των πρώτων υλών και της ενέργειας, υποχωρούν κατά 0,1% και 0,4% αντίστοιχα, ενώ αντιθέτως γι αυτόν της τεχνολογίας το θετικό μομέντουμ των τελευταίων συνεδριάσεων επεκτείνεται και σήμερα, καταγράφοντας κέρδη της τάξεως του 0,94%. 

Η αναρρίχηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ στο 7% τον Δεκέμβριο, κάνει πλέον να φαίνεται σίγουρο ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε αυξήσεις των επιτοκίων άμεσα, με τις χρηματαγορές να προεξοφλούν ότι η πρώτη από τις τρεις που αναμένονται θα έρθει στη συνεδρίαση του ερχόμενου Μαρτίου. 

Πίσω στην Ευρώπη, η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον εξακολουθεί να βρίσκεται στο προσκήνιο.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς επιθυμεί ο εμβολιασμός να κατασθεί υποχρεωτικός για όλους τους ενήλικες.

Την ίδια ώρα, στη Γαλλία από το κοινοβούλιο εγκρίθηκαν νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της μετάδοσης της μετάλλαξης Όμικρον, μεταξύ άλλων και η ευρεία χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News