ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: «Μάχη» για τις 940 μονάδες – Σε υψηλό δύο ετών οι τράπεζες

Χρηματιστήριο: «Μάχη» για τις 940 μονάδες – Σε υψηλό δύο ετών οι τράπεζες

Τις αντιστάσεις των 940 μονάδων προσπαθεί να διασπάσει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δίνει παράταση στο θετικό momentum, ενόσω τα μη τραπεζικά blue chips έχουν βγει μπροστά και έχουν αναλάβει τα ηνία της αγοράς.

Πιο συγκεκριμένα, στο μέσο της συνεδρίασης (14.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αξιοσημείωτη άνοδο κατά 0,76% και διαμορφώνεται στις 941,73 μονάδες, κερδίζοντας περισσότερες από επτά μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (934,61 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 7,5 μονάδες (από 935,54 έως 942,96 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 50 εκατ. ευρώ μέσα στις πρώτες 3,5 ώρες.  

Οι τράπεζες φαίνεται ότι έχουν παραχωρήσει τα ηνία της αγοράς στα blue chips, τα οποία οδηγούν τη Λεωφόρο Αθηνών στις αντιστάσεις των 940 μονάδων, βάζοντας πρόσω ολοταχώς για νέο υψηλό δύο ετών (από 24 Ιανουαρίου του 2020). 

Η μετοχή της Quest Συμμετοχών βρίσκεται στην κορυφή των αγοραστικών επιλογών, κερδίζοντας άνω του 3,5%, ενώ από κοντά ακολουθάει και η μετοχή της Jumbo, η οποία εμφανίζει άνοδο της τάξης του 3%. 

Από εκεί και πέρα, οι μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΠΕ και Τέρνα Ενεργειακή παρουσιάζουν κέρδη τουλάχιστον 2%. Από πλευράς τραπεζών, το ανοδικό σερί συνεχίζει η μετοχή της Alpha Bank, η οποία αυξάνεται κοντά στο +2%.  

Επιβεβαιώνεται το θετικό story 

Η σημερινή κίνηση έρχεται να επιβεβαιώσει το «καλό φεγγάρι» της ελληνικής αγοράς, η οποία μέσα σε τρεις συνεδριάσεις έχει καταφέρει να αλλάξει πλήρως το momentum και να διασπάσει τις 930 μονάδες, οι οποίες αποτελούν το σημείο καμπής για την οριστική ανάκαμψη από την πανδημική κρίση.  

Πρώτο στοίχημα των επενδυτών, βέβαια, αποτελεί η κατοχύρωση των επίμαχων επιπέδων και η δημιουργία ενός «μαξιλαριού» ασφαλείας. Άλλωστε, κι άλλες φορές ο Γ.Δ. είχε προσεγγίσει τις 930 μονάδες, αλλά πολύ γρήγορα επέστρεφε στις 900 μονάδες.   

H θετική κίνηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,5% και ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,7%, οπωσδήποτε συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια, συντηρώντας το ανοδικό momentum.  

Από την άλλη πλευρά όμως, ας μην ξεχνάμε και τους ελλοχεύοντες κινδύνους, όπως για παράδειγμα ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός, ο οποίος απειλεί την κερδοφορία των εισηγμένων. Αύριο, άλλωστε, αναμένονται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον ετήσιο δείκτη τιμών του Δεκεμβρίου.  

Ρίχνουν ρυθμούς οι τράπεζες  

Ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος στήριξε δυναμικά τον Γ.Δ. το τελευταίο τετραήμερο, φαίνεται ότι ρίχνει ελαφρώς ρυθμούς, καθώς σήμερα εμφανίζει μικρά κέρδη κατά 0,65% και καθορίζεται στις 642,76 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τις 26 Φεβρουαρίου του 2020. 

Το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία αυξάνεται κατά 1,7% και αναρριχάται στο 1,22 ευρώ. Ταυτόχρονα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύεται κατά 0,8% και υπερβαίνει τα 3,2 ευρώ.  

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία σημειώνει αύξηση κατά 0,5% και ανακτά το σημείο του 1,4 ευρώ, ενώ αντίθετα η μετοχή της Eurobank υποχωρεί ελαφρώς στο -0,3%, διατηρούμενη βέβαια άνω του ορίου του 1 ευρώ, το οποίο συνιστά υψηλό 3,5 ετών. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank 1,70% 1,2265 ευρώ  
  • Eurobank -0,30% 1,007 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα 0,82% 3,201 ευρώ  
  • Πειραιώς 0,50% 1,404 ευρώ  

Προβάδισμα των αγοραστών  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Quest Συμμετοχών ξεχωρίζει στο +3,6% και τα 19,84 ευρώ, ενώ η μετοχή της Jumbo συνεχίζει την ανοδική κίνηση και βρίσκεται στο +2,7% και τα 14 ευρώ, χάρη στα θετικά μεγέθη του 2021.  

Την ίδια ώρα, η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα αυξάνεται κατά 2,7% και βρίσκεται μία ανάσα από τα 10 ευρώ, με τη μετοχή των ΕΛΠΕ να έπεται στο +2,5% και τα 6,6 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Lamda υποχωρεί στο -0,6% και τα 7,3 ευρώ.  

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι μετοχές των Cenergy, Fourlis και Παπουτσάνη ενισχύονται δυναμικά άνω του 3%, ενώ οι μετοχές των Reds, EXAE και Intracom έπονται στο +2%.  

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.00), 75 μετοχές κινούνται ανοδικά, 35 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 12 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 69,6 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς     

Διαβάστε επίσης: 

Folli Follie: Τη συμφωνία εξυγίανσης επικύρωσε η δικαιοσύνη 

Ξενοδοχείο Hilton: Το business plan για τη νέα εποχή 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News