ΑΓΟΡΕΣ

Σε υψηλό 2 ετών το Χρηματιστήριο – Νέο άλμα έως 4% για τις τράπεζες

Στο +1,7% και τις 934 μονάδες ο Γ.Δ.

Σε υψηλό 2 ετών το Χρηματιστήριο – Νέο άλμα έως 4% για τις τράπεζες

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών εκτινάχθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο διάσπασε και τις 930 μονάδες, έχοντας ως βασικό σύμμαχο τον τραπεζικό κλάδο αλλά και αρκετά blue chips.   

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ισχυρή άνοδο κατά 1,76% και ενισχύθηκε στις 934,61 μονάδες, πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, κερδίζοντας περισσότερες από 16 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (918,41 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 15 μονάδες (από 919,85 έως 934,82 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 114 εκατ. ευρώ -δείγμα του comeback των επενδυτών. 

Οι τράπεζες, για δεύτερη διαδοχική ημέρα, αποτέλεσαν τον απόλυτο πρωταγωνιστή, καθώς ο κλαδικός δείκτης σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών, αποτελώντας το βασικό καύσιμο της Λεωφόρου Αθηνών.  

Ενδεικτικά, η μετοχή της Alpha Bank αυξήθηκε άνω του 4% και έπιασε το σημείο του 1,20 ευρώ, με τη μετοχή της Eurobank να ακολουθεί κατά πόδας, ανακτώντας το ψυχογικό όριο του 1 ευρώ μετά από 3,5 χρόνια. Εξίσου υψηλά ήταν τα κέρδη και για τη μετοχή της Πειραιώς (+2,9%). 

Το θετικό κλίμα αποτυπώθηκε και στα μη τραπεζικά blue chips, με τις μετοχές των Ελλάκτωρ και Jumbo να ξεχωρίζουν με κέρδη της τάξης του 3,5%. Οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Motor Oil και Lamda Development ακολούθησαν με άνοδο κατά τουλάχιστον 2%. 

Τα καύσιμα του Γ.Δ.  

Η ανοδική τάση στις τράπεζες, οι οποίες βρέθηκαν σε νέο υψηλό οκτώ μηνών, αποτέλεσε τον κύριο καταλύτη της Λεωφόρου Αθηνών, η οποία επέστρεψε στα επίπεδα των 930 μονάδων, ένα σημείο που σηματοδοτεί την επιστροφή στα προ-πανδημίας επίπεδα (υψηλό από 24 Ιανουαρίου του 2020). 

Το αισιόδοξο κλίμα εδραιώθηκε έτι περισσότερο χάρη στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες έχουν επανέλθει στα θετικά πρόσημα, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να ενισχύεται κατά 0,7% και τον γερμανικό δείκτη DAX να αυξάνεται κατά 1%.   

Στο μεταξύ, ολοένα και περισσότερες προσδοκίες δημιουργούνται σταδιακά εν όψει της Παρασκευής, όταν και ο οίκος αξιολόγησης Fitch δημοσιεύσει το πρώτο report για την ελληνική οικονομία μέσα στο 2022.   

Παρότι δεν αναμένεται μια νέα αναβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης, εντούτοις δεν αποκλείεται να υπάρξει αναθεώρηση του outlook, κάτι που ενδέχεται να αποτελέσει το πρώτο βήμα στη δύσκολη προσπάθεια ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.   

Από την άλλη πλευρά, πάντως, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους βασικούς κινδύνους που εγκυμονεί η τρέχουσα χρονική περίοδος για τις αγορές, όπως για παράδειγμα το σενάριο μιας βίαιης διόρθωσης στα ξένα χρηματιστήρια, ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός, αλλά και η απόσυρση των νομισματικών μέτρων στήριξης.   

Στα παραπάνω, ας προστεθεί και η -κατά παράδοση- συσσώρευση που καταγράφεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κάθε φορά που ο Γενικός Δείκτης πλησιάζει το ψυχολογικό σημείο των 930 μονάδων. Μένει να δούμε, επομένως, αν και αυτή τη φορά θα υπάρξει οπισθοχώρηση προς τις 900 μονάδες ή αν θα κινηθούμε προς τις 950 μονάδες. 

Έως 4% τα κέρδη στις τράπεζες   

Ο τραπεζικός κλάδος, όπως προαναφέρθηκε, συνέχισε την ανοδική τάση για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση, με τον δείκτη να καταγράφει αύξηση κατά 3,11% και να καθορίζεται στις 638,62 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τις 6 Μαΐου του 2021.   

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρέμεινε στραμμένο στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία ενισχύθηκε κατά 4,2% και ξεπέρασε το όριο του 1,20 ευρώ. Την ίδια ώρα, η μετοχή της Πειραιώς αυξήθηκε κατά 2,9% και έφθασε το 1,39 ευρώ.   

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank τερμάτισε στο +2,3% και υπερέβη το ψυχολογικό σημείο του 1 ευρώ (υψηλό 3,5 ετών), ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε κέρδη κατά 2,7% και διατηρήθηκε άνω των 3 ευρώ. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank 4,24% 1,2006 ευρώ   
  • Eurobank 2,35% 1,01 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα 2,75% 3,175 ευρώ   
  • Πειραιώς 2,87% 1,397 ευρώ   

Πλήρης επικράτηση των αγοραστών 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Jumbo ξεχώρισε στο +3,6% και ανακατέλαβε το σημείο των 13,6 ευρώ. Κέρδη κατά 3,5% εμφάνισε και η μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία προσέγγισε το 1,4 ευρώ.  

Ταυτόχρονα, η μετοχή του ΟΠΑΠ αυξήθηκε κατά 2,9% και έκλεισε μία ανάσα από τα 13 ευρώ, ενώ κέρδη άνω του 2% παρουσίασαν οι μετοχές των Lamda Development, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Motor Oil και ΟΤΕ. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Ευρωπαϊκής Πίστης εκτινάχθηκε στο +6,1% και τα 5,8 ευρώ, ενώ η μετοχή της ΑΒΑΞ ακολούθησε στο 3,3% και το 1 ευρώ. Αντίθετα, οι μετοχές των Ιntrakat και Epsilon υποχώρησαν κατά 1,2%.   

Συνολικά, 78 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 36 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 13 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 69,2 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 1,1 δισ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.    

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς    

Διαβάστε επίσης:

Eurobank: Πρόσω ολοταχώς για υψηλό 3,5 ετών η μετοχή 

Epsilon Net: Εξαγόρασε τη CSA που προσφέρει λύσεις σε φαρμακεία και επιχειρήσεις  

Carrefour: Ξανά στην Ελλάδα – Πώς, πότε και με ποιον θα συνεργασθεί  

Το ομολογιακό των 100 εκατ. ευρώ και ο στόχος για ακίνητα 1 δισ. ευρώ  

JP Morgan: Ανοίγει την Παρασκευή (;) το μπαράζ των αναβαθμίσεων της Ελλάδας 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News