ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Με καύσιμο τις τράπεζες «βλέπει» και τις 930 μονάδες

Στο +0,7% και τις 925 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Με καύσιμο τις τράπεζες «βλέπει» και τις 930 μονάδες

Διατηρείται και σήμερα η ανοδική τάση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο διασπάει τις αντιστάσεις των 920 μονάδων και αρχίζει να «καλοβλέπει» και τις 930 μονάδες, έχοντας ως βασικό σύμμαχο τον τραπεζικό κλάδο.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.15), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αξιοσημείωτη αύξηση κατά 0,74% και διαμορφώνεται στις 925,18 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν επτά εβδομάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (918,41 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες (από 919,85 έως 925,69 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 10,5 εκατ. ευρώ μέσα στα πρώτα 45 λεπτά.

Η ανοδική τάση στις τράπεζες, οι οποίες βρίσκονται σε υψηλό οκτώ μηνών, αποτελεί το βασικό καύσιμο της Λεωφόρου Αθηνών, η οποία έχει επιστρέψει στα επίπεδα των 920 – 930 μονάδων, ένα σημείο που σηματοδοτεί την επιστροφή στα προ-πανδημίας επίπεδα. 

Το αισιόδοξο κλίμα εδραιώνεται έτι περισσότερο από τις αγορές της Ευρώπης, οι οποίες επανέρχονται σε θετικά πρόσημα, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να ενισχύεται κατά 0,8% και τον γερμανικό DAX να αυξάνεται κατά 1%. 

Στο μεταξύ, ολοένα και περισσότερες προσδοκίες δημιουργούνται σταδιακά εν όψει της Παρασκευής, όταν και ο οίκος αξιολόγησης Fitch δημοσιεύσει το πρώτο report για την ελληνική οικονομία μέσα στο 2022. 

Παρότι δεν αναμένεται μια νέα αναβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης, εντούτοις δεν αποκλείεται να υπάρξει αναθεώρηση του outlook, κάτι που ενδέχεται να αποτελέσει το πρώτο βήμα στη δύσκολη προσπάθεια ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. 

Από την άλλη πλευρά, πάντως, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους βασικούς κινδύνους που εγκυμονεί η τρέχουσα χρονική περίοδος για τις αγορές, όπως για παράδειγμα το σενάριο μιας βίαιης διόρθωσης στα ξένα χρηματιστήρια, ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός, αλλά και η απόσυρση των νομισματικών μέτρων στήριξης. 

Συνεχίζουν ανοδικά οι τράπεζες 

Ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει την ανοδική τάση για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση, με τον δείκτη να καταγράφει αύξηση κατά 1,18% και να καθορίζεται στις 626,67 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τις 6 Μαΐου του 2021. 

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παραμένει στραμμένο στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία ενισχύεται κατά 1% και βρίσκεται μία ανάσα από το 1,17 ευρώ. Την ίδια ώρα, η μετοχή της Πειραιώς αυξάνεται κατά 1,5% και τα 1,37 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο +0,8% και φλερτάρει με το ψυχολογικό σημείο του 1 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει κέρδη κατά 0,7% και διατηρείται άνω των 3 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank 1,04% 1,169 ευρώ 
  • Eurobank 0,79% 0,9946 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα 0,71% 3,112 ευρώ 
  • Πειραιώς 1,47% 1,378 ευρώ 

Επικράτηση αγοραστών στο ταμπλό 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της ΔΕΗ ξεχωρίζει στο +1,7% και ανακτά το τεχνικό σημείο των 9 ευρώ, ενώ κέρδη πέριξ του 1% εμφανίζουν οι μετοχές των Jumbo, Viohalco, Aegean, Σαράντης, ΕΛΠΕ και ΟΠΑΠ. 

Στον αντίποδα, μικρές απώλειες παρουσιάζουν οι μετοχές των Lamda Development, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΕΥΔΑΠ, Mytilineos και Τέρνα Ενεργειακή, οι οποίες υποχωρούν κατά έως 0,5%.  

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.15), 55 μετοχές κινούνται ανοδικά, 19 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 68,6 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς  

Διαβάστε επίσης:  

Epsilon Net: Εξαγόρασε τη CSA που προσφέρει λύσεις σε φαρμακεία και επιχειρήσεις

Carrefour: Ξανά στην Ελλάδα – Πώς, πότε και με ποιον θα συνεργασθεί

Το ομολογιακό των 100 εκατ. ευρώ και ο στόχος για ακίνητα 1 δισ. ευρώ

JP Morgan: Ανοίγει την Παρασκευή (;) το μπαράζ των αναβαθμίσεων της Ελλάδας   

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News