Business & Finance Δευτέρα 27/12/2021, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Σε Χριστουγεννιάτικο ράλι – Νέο ρεκόρ για τον S&P 500

Wall Street: Σε Χριστουγεννιάτικο ράλι – Νέο ρεκόρ για τον S&P 500

Με ράλι και ρεκόρ έκλεισε η Wall Street μετά την αργία των Χριστουγέννων, χάρη στα ενθαρρυντικά στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής στη διάρκεια των εορτών μέχρι στιγμής, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αποτιμήσουν τον αντίκτυπο της Όμικρον στις αγορές.

Στο πολυαναμενόμενο Χριστουγεννιάτικο ράλι, ο S&P 500 ενισχύθηκε 1,4% στις 4.791,29 μονάδες, κλείνοντας με ιστορικό ρεκόρ για 69η συνεδρίαση στη διάρκεια του 2021 και παρουσιάζοντας άνοδο για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση. Πρόκειται για το πιο παρατεταμένο ράλι μετά το ανοδικό σερί των οκτώ συνεδρίασεων που έληξε στις 8 Νοεμβρίου. Ο Dow Jones ενισχύθηκε 351 μονάδες ή 1%, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη 1,4%. 

Στρατηγικοί αναλυτές παραμένουν αισιόδοξοι για τις προοπτικές της χρηματιστηριακής αγοράς παρά την αύξηση των κρουσμάτων από τη νέα μετάλλαξη, καθώς οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι η Όμικρόν προκαλεί ήπια νόσηση και συμπτώματα. «Θεωρούμε ότι η Όμικρον δεν πρόκειται να επηρεάσει τις προοπτικές ανάπτυξης σε σημαντικό βαθμό και μάλιστα είναι πολύ πιθανόν να επιταχύνει το τέλος της πανδημίας», σημειώνει αναλυτής της JPMorgan. 

Οι επενδυτές περιμένουν εδώ και καιρό το Χριστουγεννιάτικο ράλι στο τέλος του έτους, με τον S&P 500 να παρουσιάζει μέχρι στιγμής κέρδη άνω του 27%. Ο δείκτης παρουσιάζει παραδοσιακά κέρδη τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις του έτους και τις δύο πρώτες του Νέου Έτους. Και οι τρεις δείκτες της Wall Street αναμένεται να κλείσουν την χρονιά με κέρδη, με τον S&P 500 να οδεύει προς το μεγαλύτερο ράλι τριών ετών από το 1999.

Οι μετοχές τεχνολογίας σημείωσαν άνοδο, με τις εταιρείες στον χώρο των επεξεργαστών, όπως AMD και Nvidia, να πρωταγωνιστούν με κέρδη 5,6% και 4,4% αντίστοιχα. 

Σημαντικά κέρδη εμφάνισε και ο κλάδος ενέργειας ειδικά μετά την εντυπωσιακή άνοδο των τιμών πετρελαίου. Η μετοχή της APA Corp ενισχύθηκε περισσότερο από 7%, της Devon Energy 6,1%, ενώ της Diamondback Energy 5%. Ο κλάδος πετρελαίου θεωρείται ο κορυφαίος σε επίδοση μεταξύ των κλάδων του S&P 500.

Στήριγμα βρήκε και ο κλάδος λιανεμπορίου από τα ενθαρρυντικά στοιχεία της Mastercard, τα οποία έδειξαν ότι οι πωλήσεις στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων αυξήθηκαν 8,5% από πέρυσι, με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάρκεια 17 ετών, παρά τις διαταραχές στην παγκόσμια αλυσίδα τροφοδοσίας, τις υψηλότερες τιμές και την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον. Οι μετοχές εταιρειών, όπως Ralph Lauren και Ross Stores, σημείωσαν άνοδο. 

Στον αντίποδα οι μετοχές του κλάδου ταξιδίων, καθώς η μετάλλαξη προκάλεσε αναταράξεις σε αρκετές συγκοινωνίες, μετά την ακύρωσε πολλών πτήσεων από αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες, λόγω καραντίνας ή νόσησης του προσωπικού. 

Σε πτώση και οι μετοχές του κλάδου κρουαζιέρας με τις αυτές των Royal Caribbean, Carnival και Norwegian Cruise να υποχωρούν από 1,2% έως 2,6%. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News