Business & Finance Δευτέρα 27/12/2021, 22:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Σε εντυπωσιακή άνοδο άνω του 3% το brent

Πετρέλαιο: Σε εντυπωσιακή άνοδο άνω του 3% το brent

Ανοδο άνω του 2% κατέγραψαν οι τιμές πετρελαίου στη σημερινή συνεδρίαση, παρά την αρχική εξασθένηση, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Νοεμβρίου εν μέσω προσδοκιών ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα έχει περιορισμένο μόνο αντίκτυπο στην παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση το 2022, παρά το γεγονός ότι η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων οδήγησε στην ακύρωση πολλών αεροπορικών πτήσεων. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο ενισχύθηκε 3,2% στα 78,60 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού κινήθηκε στα 75,57 δολάρια με άνοδο περίπου 2,5%. Και οι δύο τιμές εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τις 26 Νοεμβρίου, οπότε τόσο το brent όσο και το αργό είχα βουλιάξει άνω του 10% όταν καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον. Ωστόσο, ανέκαμψαν σημαντικά την προηγούμενη εβδομάδα μετά τις νέες έρευνες που έδειξαν ότι η νέα μετάλλαξη προκαλεί ήπια συμπτώματα, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. 

Η ακύρωση περισσότερων από 2.000 πτήσεων σήμερα Δευτέρα από αεροπορικές εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς εργαζόμενοι – κυρίως πιλότοι – βρίσκονται σε καραντίνα, είχε κάποιο αρνητικό αντίκτυπο στις τιμές πετρελαίου στην αρχή της συνεδρίασης, που ξεπεράστηκε ωστόσο γρήγορα χάρη στο έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον. 

Ο Φιλ Φλιν, αναλυτής της PRICE Futures Group, επισήμανε ότι οι αγορές υποστηρίζονται από το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεν είναι διατεθειμένος, προς το παρόν, να επιβάλει νέα περιοριστικά μέτρα.

Στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, οι τιμές πετρελαίου έχουν ενισχυθεί περίπου 50% χάρη στην ανάκαμψη της ζήτησης και της μείωσης της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+. Στο ραντάρ των επενδυτών βρίσκεται η επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Πετρελαίου του καρτέλ και των βασικών εταίρων του στις 4 Ιανουαρίου, οπότε και θα αποφασίουν για το εάν θα προχωρήσουν στην προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως, όπως έχει προγραμματιστεί, για τον Φεβρουάριο. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News