Business & Finance Δευτέρα 13/12/2021, 17:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚ: Αύξηση της ζήτησης το 2022 – Μικρή η επίδραση της Όμικρον στην αγορά πετρελαίου

ΟΠΕΚ: Αύξηση της ζήτησης το 2022 – Μικρή η επίδραση της Όμικρον στην αγορά πετρελαίου

Ο ΟΠΕΚ αύξησε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου στο πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ διατήρησε το χρονοδιάγραμμά του όσον αφορά την επιστροφή στα επίπεδα κατανάλωσης που ίσχυαν πριν την πανδημία. Ο ΟΠΕΚ στη σημερινή συνεδρίαση εξήγησε ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα έχει ήπια και σύντομη μόνο επίπτωση στην αγορά πετρελαίου.

Η αισιόδοξη πρόβλεψη του ΟΠΕΚ έρχεται εν μέσω ανάκαμψης των τιμών, έπειτα από την τεράστια υποχώρηση του προηγούμενου μήνα όταν ανακαλύφθηκε η νέα μετάλλαξη. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η Όμικρον αποτελεί πολύ σοβαρό παγκόσμιο κίνδυνο.

Στη μηνιαία έκθεση, ο ΟΠΕΚ προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση του πετρελαίου θα ανέλθει σε 99,13 εκατ. βαρέλια ημερησίως κατά μέσον όρο το πρώτο τρίμηνο του 2022. Τον προηγούμενο μήνα, προέβλεπε πως η ζήτηση θα ανερχόταν στα 1,11 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

«Ένα μέρος της ανάκαμψης που αναμενόταν προηγουμένως για το τέταρτο τρίμηνο του 2021 μεταφέρθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2022, και έπειτα θα ακολουθηθεί από μία πιο σταθερή ανάκαμψη κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2022», σημειώνει ο ΟΠΕΚ στη σχετική έκθεση.

«Επίσης, η επίδραση της νέα μετάλλαξης Όμικρον αναμένεται να είναι ήπια και βραχείας διάρκειας, καθώς ο κόσμος εξοπλίζεται συνεχώς καλύτερα στη διαχείριση της COVID-19 και των δοκιμασιών που προκαλεί», συμπληρώνει ο ΟΠΕΚ.

Το πετρέλαιο είχε υποχωρήσει κατά 10% στις 26 Νοεμβρίου, όταν ανακοινώθηκε η ύπαρξη νέας μετάλλαξης, καθώς οι επενδυτές φοβήθηκαν για την επίδρασή της στις αγορές πετρελαίου και το ενδεχόμενο μείωσης της ζήτησης. Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ+ αποφασισε στις αρχές του Δεκεμβρίου να προχωρήσει στο σχέδιο αύξηση της παραγωγής τον Ιανουάριο. Φαίνεται πλέον, πως η κίνηση αυτή θα αποδώσει καρπούς, αφού οι τιμές του μαύρου χρυσού έχουν σταθεροποιηθεί.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Σαουδική Αραβία: Περιμένει το πρώτο πλεόνασμα μετά το 2013

ΟΠΕΚ+: Εμμένει στο σχέδιο αύξησης της παραγωγής

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News