ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Κόπηκαν τα φτερά του με την Aegean στο -3%

Στο -0,54% και τις 885,91 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Κόπηκαν τα φτερά του με την Aegean στο -3%

Ήπια πτωτικά τερμάτισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν κατάφερε να ακολουθήσει το ανοδικό κλίμα των ξένων αγορών και βρέθηκε εκ νέου στα επίπεδα των 885 μονάδων, επιβεβαιώνοντας την αρνητική τάση των τελευταίων ημερών. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση κατά 0,54% και υποχώρησε στις 885,91 μονάδες, κοντά στο χαμηλό ημέρας χάνοντας σχεδόν πέντε μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (890,73 μονάδες).   

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε πέντε μονάδες (από 884,85 έως 889,54 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 54 εκατ. ευρώ -δείγμα της εορταστικής ραστώνης.   

Σε ένα στενό trading, οι πωλητές επικράτησαν με άνεση έναντι των αγοραστών, με τη μετοχή της Aegean να επηρεάζεται από τις διεθνείς εξελίξεις (χιλιάδες ακυρώσεις πτήσεων λόγω της πανδημίας) και να κλείνει στο -2,8% και τα 4,75 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, ρευστοποιήσεις παρατηρήθηκαν και στη μετοχή της Viohalco, η οποία έχασε σχεδόν 2,4% και κατήλθε στα 4,5 ευρώ. Απώλειες άνω του 1% εμφάνισαν, επίσης, οι μετοχές των Jumbo, ΟΤΕ και Ελλάκτωρ.

Στον αντίποδα, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη προσπάθησαν να παράσχουν οι μετοχές των Quest Συμμετοχών – Τιτάνα, oι οποίες ενισχύθηκαν κατά σχεδόν 1%, ενώ η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα αυξήθηκε σημαντικά κατά 1,6% και έφθασε τα 9,5 ευρώ.

Εορταστική απραξία  

Οι επενδυτές έχουν αναμφίβολα κατεβάσει ρυθμούς τις τελευταίες ημέρες, καθώς η καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη απραξία συμβάλλει αρνητικά στο ενδιαφέρον για αγοραπωλησίες.    

Την ίδια ώρα, η επαναφορά των περιοριστικών μέτρων, η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον, το επίμονα υψηλό ενεργειακό κόστος και η σταδιακή απόσυρση της φθηνής ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες επηρεάζουν έτι περισσότερο τη μεσοπρόθεσμη τάση.   

Ο στόχος για τις εναπομείνασες συνεδριάσεις του 2021 είναι η διατήρηση της επαφής με τις 900 μονάδες, αναβάλλοντας για το επόμενο έτος την προσπάθεια προσέγγισης των 950 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών.   

Από τις αρχές του έτους, πάντως, ο Γενικός Δείκτης έχει αυξηθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, ένα μέγεθος σίγουρα υποδεέστερο σε σχέση με τις προσδοκίες που υπήρχαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.    

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι εκτιμήσεις για υψηλή ανάπτυξη τόσο το 2021 όσο και το 2022, σε συνδυασμό με την πεποίθηση ότι σταδιακά κινούμαστε προς το οριστικό τέλος της πανδημίας, καλλιεργούν τις προϋποθέσεις για την έναρξη ενός ενάρετου κύκλου εντός του 2022.  

Στο -12% η Attica Bank  

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος κινήθηκε ήπια πτωτικά, όμοια με τον Γενικό Δείκτη, καθώς υποχώρησε κατά 0,62% και καθορίστηκε στις 570,15 μονάδες, ακριβώς στο τεχνικό σημείο των 570 μονάδων.   

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Attica Bank, η οποία μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή (Ellington) κατακρημνίστηκε στο -12,6%, κρατώντας στο νήμα το όριο του 0,20 ευρώ.   

Από εκεί και πέρα, απώλειες κατά 0,85% εμφάνισε η μετοχή της Alpha Bank, με τη μετοχή της Εurobank να ακολουθεί στο -0,8%, τη μετοχή της Πειραιώς στο -0,2% και τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στο -0,1%. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank -0,84% 1,058 ευρώ   
  • Attica Bank -12,66% 0,20 ευρώ   
  • Eurobank -0,78% 0,889 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα -0,17% 2,9 ευρώ   
  • Πειραιώς -0,23% 1,294 ευρώ   

Σχεδόν στο -3% η Aegean    

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι επενδυτές έστρεψαν την προσοχή τους στη μετοχή της Aegean, η οποία διολίσθησε κατά 2,8% και υποχώρησε στα 4,75 ευρώ. Απώλειες κατά 1% παρουσίασαν και οι μετοχές των Jumbo, OTE και Ελλάκτωρ, ενώ η μετοχή της Viohalco τερμάτισε στο -2,4%.   

Από την άλλη πλευρά, στηρίγματα στον Γ.Δ. παρείχε η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, η οποία αυξήθηκε κατά 1,6%, με τη μετοχή του Τιτάνα να έπεται στο +1%. Τέλος, η μετοχή της Quest Συμμετοχών ενισχύθηκε κατά 1,1%.   

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι μετοχές των Epsilon και Ικτίνος διολίσθησαν κατά 2,6%, ενώ στο -2,2% έκλεισε η μετοχή της Intracom. Η μετοχή της Πλαστικά Θράκης κατακρημνίστηκε στο -3,6% και τα 6,8 ευρώ. 

Συνολικά, 35 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 63 μετοχές σημείωσαν πτώση, ενώ 17 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 65,6 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη.   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς                        

moneyreview.gr                   

Διαβάστε επίσης:       

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ποιες ημέρες θα μείνει κλειστό – Οι αργίες του 2022   

Οίκοι αξιολόγησης: Όλες οι κρίσιμες ημερομηνίες για την έξοδο της Ελλάδας από το junk 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News