Business & Finance Πέμπτη 23/12/2021, 19:49
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε υψηλό μηνός – Κέρδη 1% για τον STOXX 600

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε υψηλό μηνός – Κέρδη 1% για τον STOXX 600

Σε υψηλό μηνός έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθοδηγούμενες από τα κέρδη του τραπεζικού κλάδου εν μέσω ενδείξεων ότι η μετάλλαξη Όμικρον ενδεχομένως να είναι λιγότερο σοβαρή απ΄ό,τι φοβούνται οι επιστήμονες, με αποτέλεσμα να ευνοηθεί η τάση ανάληψης ρίσκου. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 1%, καταγράφοντας άνοδο για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, με οδηγό τις τράπεζες και τον κλάδο ταξιδίων, ακολουθώντας το ράλι και των υπόλοιπων αγορών μετοχών εν μέσω των ιδιαίτερα θετικών οικονομικών στατιστικών στις ΗΠΑ. 

Η άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων του ευρώ για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση μαζί με την κλιμάκωση των αμερικανικών σε υψηλό δύο εβδομάδων προσέφεραν σημαντικό στήριγμα στις τράπεζες.

Οι παρασκευαστές εμβολίων ανακοίνωσαν ότι τα εμβόλιά τους παρέχουν προστασία κατά της Όμικρον, καθώς τα μέχρι τώρα δεδομένα στη Βρετανία δείχνουν ότι μάλλον προκαλεί αναλογικά λιγότερες νοσηλείες σε σχέση με τη μετάλλαξη Δέλτα, παρότι οι υπεύθυνοι για τη δημόσια υγεία προειδοποιούν ότι η «μάχη» κατά της Covid δεν έχει τελειώσει. «Το κύμα της Όμικρον δεν πρόκειται να αποσταθεροποιήσει την ανάκαμψη της οικονομίας, απλά θα την καθυστερήσει», σημειώνει ο Φίλιπ Πέτιρσον, στρατηγικός αναλυτής της IG Wealth Management. 

Ο δείκτης STOXX 600 αναμένεται να κλείσει το έτος με άνοδο 21%, παρουσιάζοντας ωστόσο χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με τα κέρδη 26% του αμερικανικού S&P 500.  

Από τις μεμονωμένες μετοχές, ξεχώρισε αυτή της ελβετικής εταιρείας οικοδομικών υλικών Holcim, με άνοδο 1,9%, από τη στιγμή που ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει τη Malarkey Roofing Produtcts στην τιμή των 1,35 δισ.δολαρίων, προκειμένου να επεκταθεί και σε άλλους τομείς της αμερικανικής αγοράς κατασκευής κατοικιών. Με κέρδη 2,5% και η μετοχή της Continental, αφότου ο διευθύνων σύμβουλος ανέφερε ότι η γερμανική εταιρεία ανταλλακτικών αυτοκινήτων θα ανταποκριθεί στο στόχο της το 2021. 

Από τους επιμέρους χρηματιστηριακούς δείκτες, ο DAX στην Φρανκφούρτη έκλεισε με άνοδο 1%, ο CAC 40 στο Παρίσι με 1,24 και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με 0,43%. Στη ευρωπεριφέρεια, το Μιλάνο έκλεισε με άνοδο 2%, ενώ η Μαδρίτη με 1,24%. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News