Business & Finance Δευτέρα 13/12/2021, 12:52
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Κέρδη στα χρηματιστήρια στην έναρξη μιας σημαντικής εβδομάδας 

Οι χρηματαγορές έχουν αρχίσει να τοποθετούνται σε πρόωρη απόσυρση των μέτρων στήριξης από τη Fed

Ευρώπη: Κέρδη στα χρηματιστήρια στην έναρξη μιας σημαντικής εβδομάδας 

Ανοδικά κινούνται σήμερα οι μετοχές και οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη, στην εναρκτήρια συνεδρίαση μιας εβδομάδας που όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

Κι αυτό διότι είναι προγραμματισμένες οι συνεδριάσεις μιας σειράς σημαντικών κεντρικών τραπεζών, με τους επενδυτές και τις κεφαλαιαγορές να αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον τις αποφάσεις τους για το πώς θα κινηθούν, ενώ θα παρακολουθήσουν με μεγάλη προσήλωση τις συνεντεύξεις τύπου που θα ακολουθήσουν. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 σημειώνει άνοδο της τάξεως του 0,51%, με τη σημερινή ώθηση να την προσφέρει ο κλάδος εξόρυξης (+1,73%), τον έχει περιβάλει ένα θετικό μομέντουμ από τη σημερινή άνοδο των τιμών των βασικών και των πολύτιμων μετάλλων. Σημαντικά κέρδη παρουσιάζει ο κλάδος της τεχνολογίας της τάξεως του 1,61% από κοντά και ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας (1,51%) και φυσικά των πρώτων υλών με άνοδο 1,36%. 

Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης είναι αυτό που ξεχωρίζει εκ των μεγαλυτέρων στην ευρωπαϊκή ήπειρο κινούμενο υψηλότερα κατά 0,91%, του Παρισιού προσθέτει 0,23%, του Μιλάνου ενισχύεται κατά 0,63%, ενώ του Λονδίνου καταβάλει προσπάθειες να υπερβεί άνω του μηδενός καταγράφοντας οριακές απώλειες. 

Στην τρέχουσα εβδομάδα τον τόνο θα τον θέσουν οι κεντρικές τράπεζες, καθώς στη διάρκειά τους συνεδριάζουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Τράπεζα της Ιαπωνίας, η Τράπεζα της Αγγλίας, η Κεντρικής Τράπεζα της Ελβετίας και η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας. 

Η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει τις αγορές ομολόγων σε σχέση με το επίπεδο των αγορών που πραγματοποιεί επί του παρόντος (80 δισ. ευρώ), όπως εκτιμούν οικονομολόγοι που παρακολουθούν τα πεπραγμένα της ανώτατης ευρωπαϊκής τραπεζικής αρχής οι οποίοι συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters

Από την άλλη οι χρηματαγορές έχουν αρχίσει να τοποθετούνται σε πρόωρη απόσυρση των μέτρων στήριξης από τη Fed, καθώς αφενός ο πληθωρισμός παραμένει επίμονα σε υψηλά επίπεδα και η αμερικανική αγορά εργασίας αρχίζει να κινείται σε ρυθμούς προ πανδημίας.

Ωστόσο με τη μετάλλαξη Όμικρον και τα νέα περιοριστικά μέτρα, οι ανησυχίες έγκεινται στο γεγονός ότι η απόσυρση των μέτρων στήριξης ίσως είναι νωρίς να γίνει σε μια ανάκαμψη που ακόμη δείχνει ότι είναι εύθραυστη.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Reuters: Στα 40 δισ. ευρώ οι αγορές ομολόγων της ΕΚΤ μετά το ΡΕΡΡ 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News