Business & Finance Δευτέρα 13/12/2021, 11:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Στα 40 δισ. ευρώ οι αγορές ομολόγων της ΕΚΤ μετά το ΡΕΡΡ 

Reuters: Στα 40 δισ. ευρώ οι αγορές ομολόγων της ΕΚΤ μετά το ΡΕΡΡ 

Κατά το ήμισυ θα μειώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τις αγορές ομολόγων σε σχέση με το επίπεδο των αγορών που πραγματοποιεί επί του παρόντος (80 δισ. ευρώ), όπως εκτιμούν οικονομολόγοι που παρακολουθούν τα πεπραγμένα της ανώτατης ευρωπαϊκής τραπεζικής αρχής οι οποίοι συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. 

Παράλληλα, όπως επισημαίνουν, με τον πληθωρισμό να παραμένει επίμονα σε υψηλά επίπεδα έως τα τέλη του 2022, μια ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων δεν αναμένεται σύντομα αντιθέτως θα καθυστερήσει.

Η ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη συνεδριάζει στο πλαίσιο των τακτικών της συναντήσεων για τον καθορισμό της νομισματικής της πολιτικής και αναμένεται οι αξιωματούχοι της να συζητήσουν πώς θα κινηθούν όταν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έκτακτης ανάγκης για την πανδημία (ΡΕΡΡ) λήξει στα τέλη του ερχόμενου Μαρτίου. 

Με τα τωρινά δεδομένα, η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα ύψους 80 δισ. ευρώ κάθε μήνα, ένα ποσό που μεταφράζεται σε αγορές ύψους 60 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του ΡΕΡΡ και 20 δισ. ευρώ υπό το κανονικό της πρόγραμμα αγορών (ΑΡΡ) το οποίο τρέχει εδώ και μια εξαετία. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ σαφώς και έχει επίγνωση ότι όταν το ΡΕΡΡ αποσυρθεί στις αγορές θα υπάρξει ένα κενό και υπό το πλαίσιο αυτό προκρίνεται η σκέψη το ΑΡΡ να αυξηθεί προκειμένου να μην προκληθεί στις αγορές ένα ανεπιθύμητο σοκ. 

Σύμφωνα με τους 21 οικονομολόγους που συμμετείχαν στο poll του Reuters μεταξύ 8 και 10 Δεκεμβρίου, η μέση εκτίμηση είναι ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει στα 40 δισ. ευρώ τις αγορές του ΑΡΡ από τον Απρίλιο, ένα ποσό που είναι το ήμισυ των αγορών που κάνει επί του παρόντος στο πλαίσιο των δύο προγραμμάτων της. 

Κάποιοι από αυτούς προβλέπουν ότι οι αγορές θα επεκταθούν έως και τα μέσα του 2023, ενώ 13 εξ αυτών συγκλίνουν ότι αν υπάρξει απόφαση για αύξηση του ορίου αγορών θα είναι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με τους υπόλοιπους να εκτιμούν ότι η αύξηση αυτή θα καθορίζεται ανά μήνα. 

Προς τη δεύτερη προσέγγιση κλίνει ο αναλυτής της Rabobank, Μπας βαν Γκέφεν, καθώς θεωρεί ότι η ΕΚΤ θα δεσμευθεί για αγορές υπό το πλαίσιο του ΑΡΡ τουλάχιστον έως τα τέλη του 2022, ωστόσο το διοικητικό συμβούλιο δεν θα επιλέξει να ορίσει τις αγορές στα 40 δισ. ευρώ, εντούτοις κρίνει κι εκείνος ότι το ΑΡΡ θα συνεχίσει και το 2023. 

Δεκαοχτώ από 26 που ερωτήθηκαν ή το 70% εκτιμάει ότι το ΑΡΡ θα τελειώσει στο τέλος του 2023, πέντε υποστήριξαν ότι το τέλος θα έρθει στο δ΄ τρίμηνο του 2024, ενώ τρεις στο δ΄ τρίμηνο του 2025. 

Σε ερώτηση για τον πληθωρισμό, οι εκτιμήσεις για έκτο διαδοχικό μήνα κάνουν λόγο ότι θα παραμείνει υψηλότερα από τον επίσημο στόχο της ΕΚΤ στο 2%, έως το γ΄ τρίμηνο του 2022. 

Να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός που εκτινάχθηκε σε υψηλό 25 ετών τον Νοέμβριο στο 4,9%, αναμενόταν να κινηθεί κατά μέσο όρο στο 4,4% και στο 3,5% το τρέχον τρίμηνο και το επόμενο αντίστοιχα. 

Πλέον αναμένεται να ολοκληρώσει την τρέχουσα χρονιά στο 2,5% όπως και την επόμενη, εν συγκρίσει με το προηγούμενο poll τον Νοέμβριο, όπου οι μέσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ρυθμό 2,2% και 2,4% το 2021 και το 2022 αντίστοιχα. Υπενθυμίζεται ότι οι αντίστοιχες προβλέψεις της ΕΚΤ κάνουν λόγο για ρυθμό 1,7% και 2,2%. 

Αναφορικά με την οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να τρέξει με ρυθμό 0,6% και 0,7% το τρέχον και το επόμενο τρίμηνο, εκτιμήσεις που είναι αναθεωρημένες ελαφρώς πτωτικά από το 0,8% και για τις δύο προαναφερόμενες χρονικές περιόδους. Για το 2022 αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 4,2% και προβλέπεται να επιβραδυνθεί στο 2,3% το 2023.

Τέλος σχεδόν το 60% ή 18 από τους 31 ερωτηθέντες, υπέδειξαν τις νέες μεταλλάξεις ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την οικονομία της Ευρωζώνης. Έντεκα εξ αυτών θεωρούν τον πληθωρισμό ενώ δύο την επιθετική σύσφιξη της δημοσιονομικής πολιτικής και τις υψηλότερες τιμές ενέργειας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Διαβάστε επίσης:

Εβδομάδα αποφάσεων: 20 κεντρικές τράπεζες συνεδριάζουν – Αποκλίσεις στις νομισματικές πολιτικές

Bloomberg: Η Ελλάδα θα παραμείνει έξω από το «κλασικό» QE – Ποια είναι η «παρηγοριά» της ΕΚΤ

Γ. Στουρνάρας για PEPP: Συγκράτησε τις αποδόσεις των ομολόγων – Σημαντική συνεισφορά κατά την πανδημία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News