Business & Finance Πέμπτη 9/12/2021, 15:18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Η Ελλάδα θα παραμείνει έξω από το «κλασικό» QE – Ποια είναι η «παρηγοριά» της ΕΚΤ

Reuters: Η ζωή μετά το PEPP της ΕΚΤ - Το βασικό σενάριο

Bloomberg: Η Ελλάδα θα παραμείνει έξω από το «κλασικό» QE – Ποια είναι η «παρηγοριά» της ΕΚΤ

Μάλλον επιβεβαιώνεται το σενάριο που ήθελε απλώς ευνοϊκές αλλαγές στις επανεπενδύσεις των ομολόγων που λήγουν στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος PEPP της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg. Οι ίδιες πηγές εξηγούν πως αυτή θα είναι η «παρηγοριά» για την Ελλάδα, καθώς το αίτημα της Αθήνας να γίνουν επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα από το «κανονικό» πρόγραμμα αγοράς τίτλων (APP), δεν αναμένεται να ικανοποιηθεί. 

Οι αλλαγές τις οποίες εξετάζει η ΕΚΤ για το PEPP αφορούν τον χρόνο στον οποίο θα μετακυλίει τους τίτλους που ωριμάζουν. Παράλληλα, εξετάζεται να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στην γεωγραφική κατανομή των αγορών αυτών.

Με τον τρόπο αυτό, η ΕΚΤ θα έχει στα χέρια της ένα εργαλείο, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιεί στην περίπτωση που διαπιστωθούν εντάσεις στις αγορές.

Ως γνωστόν, η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, στις 16 Δεκεμβρίου, θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, με την αγορά να περιμένει τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας για τα μέτρα που θα ισχύσουν μετά τη λήξη του PEPP, τον Μάρτιο του 2022.

Η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι τα ομόλογα που έχει αγοράσει στο πλαίσιο του PEPP θα επανεπενδύονται, τουλάχιστον έως τα τέλη του 2023.

Οι αλλαγές στο εργαλείο αυτό ενδέχεται να αποδειχθούν μία «παρηγοριά» για την Ελλάδα, γράφει το Bloomberg. Και αυτό, γιατί το αίτημα της Αθήνας να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο κανονικό πρόγραμμα αγοράς τίτλων, μετά τη λήξη του PEPP, και παρότι αξιολογούνται με junk, δεν θα ικανοποιηθεί, όπως αναφέρουν οι πηγές του Bloomberg.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, τον Οκτώβριο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, είχε αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία κάνει «πολύ σημαντική πρόοδο», λέγοντας ότι η πιθανή ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο APP θα συζητιόταν το επόμενο διάστημα από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.

«Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα δεν έχει την επενδυτική κατηγορία ακόμα, αλλά είμαι σίγουρος ότι εάν δεν είχαμε την πανδημία, η Ελλάδα θα είχε επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα», είχε πει τότε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Μεγαλύτερο το APP; 

Εν τω μεταξύ, σημερινό δημοσίευμα το Reuters, αναφέρει ότι στην ΕΚΤ υπάρχει η σκέψη με το που τελειώσει το ΡΕΡΡ και προκειμένου στις αγορές να μην προκληθεί σοκ, να αυξηθούν οι αγορές ομολόγων υπό το πλαίσιο του κανονικού προγράμματος, το οποίο επί του παρόντος ανέρχεται στα 20 δισ. ευρώ μηνιαίως. 

Στην περίπτωση που η κίνηση αυτή εγκριθεί, οι επιλογές που μοιάζουν με «προδικασμένες» για την ΕΚΤ είναι δύο. 

Οι δύο επιλογές

Στην πρώτη επιλογή, να ανακοινώσει την αύξηση των αγορών με συγκεκριμένο ποσό και συγκεκριμένη ημερομηνία, για την οποία η πλειοψηφία των ιθυνόντων συγκλίνει προς το τέλος του επόμενου έτους, ενώ δεν χρειάζεται να δεσμευθεί για εξάντληση όλου του ποσού σε περίπτωση που κριθεί ότι δεν είναι αναγκαίο να το χρησιμοποιήσει εξ ολοκλήρου. 

Η δεύτερη επιλογή η οποία δείχνει να είναι και η πιο ευέλικτη, είναι να ανακοινώσει τις αγορές για μικρότερο χρονικό διάστημα, ωστόσο το ύψος των αγορών να μην είναι προκαθορισμένο και να προσδιορίζεται στην πορεία αναλόγως με τις συνθήκες στην οικονομία της Ευρωζώνης. 

Αυτή είναι μια πρακτική που είναι γνώριμη στην ΕΚΤ, καθώς σε παρελθόντα διαστήματα το ύψος των αγορών ομολόγων αποφασιζόταν σε κάθε δεύτερη συνεδρίαση για τη νομισματική της πολιτική. 

Ο πληθωρισμός

Κάτι το οποίο θα διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στις αποφάσεις της ΕΚΤ, άμεσα στην επόμενη συνεδρίαση στις 16 Δεκεμβρίου και στις επόμενες, δεν είναι άλλο από την πορεία του πληθωρισμού.

Υπάρχει μια μερίδα αξιωματοχούχων οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο πληθωρισμός άνω του επίσημου στόχου του 2% έχει έρθει για να μείνει, ενώ από την άλλη κάποιοι εξ αυτών εκτιμούν ότι ήδη με τον ερχομό του νέου έτους θα έχει αρχίσει η καθοδική του πορεία. 

Αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις των δεύτερων, τότε θα έχει έρθει η ώρα για μείωση των αγορών ομολόγων όπως έχει εξαγγείλει η ΕΚΤ ότι θα κάνει και συνεπακόλουθα η μείωση των αγορών θα απαιτήσει και μείωση των επιτοκίων καθώς πλέον θα έχει ανοίξει ένας κύκλος σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής. 

Με όλα αυτά κατά νου, η συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης αποκτάει ιδιαίτερη σημασία και οι χρηματαγορές και κεφαλαιαγορές θα αναμένουν με μεγάλη αγωνία τις αποφάσεις της ΕΚΤ και κυρίως την καθοδήγησή της για το πώς θα κινηθεί στο μέλλον.

Οποιαδήποτε αλλαγή στον τόνο των μέχρι τώρα εξαγγελιών πιθανόν και θα σηματοδοτήσει την προαναγγελία της αλλαγής πλεύσης της νομισματικής πολιτικής της. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News