Business & Finance Πέμπτη 11/11/2021, 12:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση επιτοκίων από το 2022 προεξοφλούν τα ευρωπαϊκά ομόλογα

Νέα επιδείνωση στην αγορά

Αύξηση επιτοκίων από το 2022 προεξοφλούν τα ευρωπαϊκά ομόλογα

Αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) από το 2022 -κόντρα στις δεσμεύσεις της Κριστίν Λαγκάρντ- προεξοφλούν οι ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων, μετά τα ανησυχητικά στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποδόσεις των περισσότερων κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης καταγράφουν νέα άνοδο, οδηγώντας σε αύξηση του κόστους δανεισμού των χωρών – μελών. 

Ενδεικτικά, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 4,5 μονάδες βάσης και καθορίζεται στο -0,242%, ενώ η απόδοση του ιταλικού ομολόγου σημειώνει άνοδο κατά 2 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 0,952%. 

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας παρουσιάζει αύξηση κατά 5,3 μονάδες βάσης και ενισχύεται στο 1,187%, ενώ λίγο νωρίτερα είχε ξεπεράσει και το τεχνικό όριο του 1,2%. 

Αύξηση επιτοκίων το 2022 ( ; )

Είναι σαφές ότι η τιμολόγηση της αγοράς αντανακλά τη μεταστροφή των επενδυτών σε τοποθετήσεις υπέρ μιας αμεσότερης αύξησης επιτοκίων, πιθανώς εντός του 2022. 

Κι αυτό, κόντρα στις πάγιες δεσμεύσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έχει επανειλημμένως ξεκαθαρίσει ότι είναι απίθανο να υπάρξουν εντός του επόμενου έτους οι προϋποθέσεις για αύξηση του μηδενικού επιτοκίου. 

Πάντως, ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα και στις δύο όχθες του Ατλαντικού, κάτι το οποίο επιτείνει τον προβληματισμό των κεντρικών τραπεζών.  

Χθες, για παράδειγμα, ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ εκτοξεύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 31 ετών, καθώς ανήλθε στο 6,2% για τον μήνα Οκτώβριο.  

Από την πλευρά του, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε τον προηγούμενο μήνα στο 4,1%, το υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον της τελευταίας 10ετίας.

Υπό αυτό το πλαίσιο, οι νομισματικές αρχές καλούνται να ισορροπήσουν μεταξύ του πληθωριστικού κινδύνου και του κινδύνου αισθητής επιβράδυνσης της ανάπτυξης (αναζωπύρωση της πανδημίας, προκλήσεις σε logistics – ενεργειακό κόστος), προσπαθώντας ούτε να δράσουν βιαστικά ούτε να δράσουν καθυστερημένα. 

Υπομονή συστήνει η ΕΚΤ

Στο μεταξύ, τα στελέχη της ΕΚΤ συστήνουν υπομονή, διαβεβαιώνοντας ότι οι αποφάσεις της Φρανκφούρτης δεν οδηγούνται από οποιαδήποτε μορφή εξωτερικής πίεσης.  

Στέκονται, μάλιστα, στην πορεία των τιμών όχι το 2021 και 2022 αλλά το 2023 και 2024, εξηγώντας ότι επιδιώκουν να αποφύγουν μια αντίδραση η οποία μπορεί να αποδειχθεί υπερβολική μπροστά σε έναν -κατά τα φαινόμενα- προσωρινό πληθωρισμό. 

Στο πίσω μέρος του μυαλού των περισσότερων, άλλωστε, βρίσκονται τα λάθη της ΕΚΤ το 2008 και το 2011, όταν έσπευσε να αυξήσει πρόωρα τα επιτόκια, υπό τον φόβο του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα να «πνίξει» την αδύναμη ανάκαμψη.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός και στην Ελλάδα: Στο 3,4% τον Οκτώβριο

Ο γρίφος της νομισματικής πολιτικής – «Στοιχήματα» για το χρονοδιάγραμμα του tapering  

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Πιο αργός ο ρυθμός υποχώρησης του πληθωρισμού  

Αναλυτές: Γιατί θα παραμείνουν χαμηλά τα spreads της περιφέρειας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News