Business & Finance Παρασκευή 17/12/2021, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: «Βουτιά» 1,5% για τα blue chip – «Μάζεψε» τις απώλειες ο Nasdaq

Wall Street: «Βουτιά» 1,5% για τα blue chip – «Μάζεψε» τις απώλειες ο Nasdaq

Σε «κλοιό» πιέσεων βρέθηκαν ξανά οι αμερικανικές μετοχές στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εν μέσω ανησυχιών ότι η πιο αυστηρή νομισματική πολιτική και η συνεχιζόμενη πανδημία θα υπονομεύσουν την ανάπτυξη. 

Ο Dow Jones υποχώρησε 532 μονάδες ή 1,5%, ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 1% για δεύτερη συναπτή συνεδρίαση, ενώ ο Nasdaq κατάφερε να μετριάσει τις απώλειές του στο 0,1%, αφού όμως παρουσίασε έντονη νευρικότητα. Προς στιγμή πέρασε σε θετικό έδαφος, ενώ ενδοσυνεδριακά κατέγραψε και απώλειες 1,5%. 

Και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες παρουσίασαν απώλειες στη διάρκεια της εβδομάδας, με μεγάλο χαμένο το Nasdaq, ο οποίος κατέγραψε απώλειες 3%. Ο Dow Jones και ο S&P 500 υποχώρησαν 1,7% και 1,9% αντίστοιχα. 

H σημερινή συνεδρίαση συνέπεσε με τη λήξη οψιόν μετοχών, προθεσμιακών συμβολαίων μετοχών και προθεσμιακών που ακολουθούν την πορεία δεικτών, γεγονός που προκάλεσε μεγαλύτερη μεταβλητότητα.

Ο χρηματοοικονομικός κλάδος του S&P 500 ήταν ο μεγαλύτερος «χαμένος» της χθεσινής συνεδρίασης, μετά την άνοδο των τραπεζών στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση. Η μετοχή της Goldman απώλεσε 4% της αξίας της, ενώ των Bank of America και JPMorgan υποχώρησε 2%. 

Οι μεγάλες μετοχές τεχνολογίας κινήθηκαν στο «κόκκινο», με αυτές των Amazon και Microsoft να καταγράφουν απώλειες 1%, ενώ της Alphabet και της Meta να υποχωρούν επίσης 1%. Η Microsoft απώλεσε περισσότερο από 6% της αξίας της αυτή την εβδομάδα, ενώ η Apple 5%, παρότι προς στιγμή φάνηκε να οδεύει στο φράγμα των 3 τρισ.δολαρίων. 

Η μετοχή της εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων Rivian βούλιαξε σήμερα 11% από τη στιγμή που προειδοποίησε ότι δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στο στόχο της για την παραγωγή το 2021. 

Οι επενδυτές φαίνεται να στρέφουν την προσοχή τους από τις μετοχές ανάπτηξης σε καταναλωτικά αγαθά, καθώς προσπαθούν να αξιολογήσουν τις τελευταίες κινήσεις της Φέντεραλ Ριζέρβ σε συνδυασμό με την κλιμάκωση του πληθωρισμού και την εξάπλωση της Όμικρον. 

«Καθώς η Φέντεραλ Ριζέρβ υιοθετεί πιο επιθετική στάση και αυξάνονται οι προσδοκίες για επιτοκιακές αυξήσεις το επόμενο έτος, οι επενδυτές μειώνουν την έκθεσή τους στις μετοχές ανάπτυξης», σημειώνει ο Τζιμ Πόλσεν, στρατηγικός αναλυτής της The Leuthold Group.

Στον αντίποδα, η μετοχή της FedEx η οποία ενισχύθηκε 5%, αφότου τα τριμηνιαία κέρδη και έσοδα ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα και επαναγορά μετοχών αξίας 5 δισ.δολαρίων. Επίσης, οι μετοχές των Moderna και Pfizer παρουσίασαν εβδομαδιαία κέρδη της τάξης του 14,7% και 12,7% αντίστοιχα. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News