Business & Finance Πέμπτη 16/12/2021, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Σε sell off η τεχνολογία – Στο «κόκκινο» και οι τρεις δείκτες

Wall Street: Σε sell off η τεχνολογία – Στο «κόκκινο» και οι τρεις δείκτες

Με πτώση έκλεισαν τη συνεδρίαση και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, καθώς η εξασθένηση των μεγάλων εταρειών τεχνολογίας εξαπλώθηκε σε ολόκληρη τη Wall Street. 

Ο S&P 500 υποχώρησε 0,9%, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες 2,5%. Ο Dow Jones ακολούθησε στην πτώση, με ποσοστό 0,08% ή περίπου 30 μονάδες, παρότι αρχικά κατέγραφε άνοδο μεγαλύτερη των 200 μονάδων. 

Η σημερινή συνεδρίαση δέχθηκε έντονες πιέσεις από τα μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας, με τη μετοχή της Apple να διολισθαίνει 3,9% και με αυτές του κλάδου ημιαγωγών όπως AMD και Nvidia να σημειώνουν πτώση 5,4% και 6,8% αντίστοιχα. Η μετοχή της Adobe έκανε βουτιά άνω του 10%, αφότου οι εταιρεία απογοήτευσε τους επενδυτές ως προς τις μελλοντικές προοπτικές της. 

Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε περισσότερο από 1% στη συνεδρίαση της Δευτέρας και της Τρίτης και μέχρι τώρα καταγράφει στην εβδομάδα απώλειες 3%. Ο αναλυτής της Wellington Shields, Φράνκ Γκρέτζ, ανέφερε ότι η αγορά φαίνεται να βρίσκεται σε μία φάση μετάβασης από τις μετοχές ανάπτυξης, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τα μεγάλα ονόματα τεχνολογίας, σε άλλους τομείς, όπως καταναλωτικών αγαθών. «Νομίζω ότι αυτό που βιώνουμε αυτή τη στιγμή είναι μία αλλαγή ηγεσίας. Πιστεύω ότι δεν θα είναι κάτι παροδικό», σημειώνει ο Γκρέτζ. 

Ενδεικτικό του κλίματος το γεγονός ότι ο επιμέρους δείκτης μετοχών αξίας του S&P 500 ενισχύθηκε 0,7%, ενώ ο δείκτης μετοχών ανάπτυξης υποχώρησε 2,1%, καθώς οι επενδυτές πιστεύουν ότι οι μετοχές ανάπτυξης θα πληγούν από τις επιτοκιακές αυξήσεις. 

Οι μετοχές τραπεζών βοήθησαν το Dow να παρουσιάσει καλύτερη εικόνα από τους άλλους δύο δείκτες, με τις μετοχές των Goldman Sachs και JPMorgan να καταγράφουν κέρδη 1,9% και 1,6% αντίστοιχα. Η μετοχή της Verizon ενισχύθηκε περισσότερο από 4% παρουσιάζοντας μία από τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των εταιρειών του Dow. 

Από τους 11 κλάδους του S&P 500, ο τεχνολογικός υποχώρησε 2,9%, ενώ των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ενισχύθηκε 1,2%. Επίσης, οκτώ κλάδοι σημείωσαν άνοδο, παρότι ο γενικός δείκτης υποχώρησε. 

Η σημερινή κίνηση των μετοχών εξάλειψε το μεγαλύτερο μέρος του ράλι της προηγούμενης συνεδρίασης που πυροδοτήθηκε από την απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ να επιταχύνει το tapering και να ανοίξει το δρόμο για επιτοκιακές αυξήσεις το 2022. 

moneryeview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News