Business & Finance Πέμπτη 16/12/2021, 17:45
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Ευφορία μετά τη «γέφυρα» της ΕΚΤ στην επενδυτική βαθμίδα

Χρηματιστήριο: Ευφορία μετά τη «γέφυρα» της ΕΚΤ στην επενδυτική βαθμίδα

Θετικά μετέφρασε τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ η ελληνική χρηματαγορά, μετά την απόφαση της ΕΚΤ για έμμεση παράταση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων ειδικά για την Ελλάδα εφόσον χρειαστεί έως ότου αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Άνοδος 1,07% για τον Γενικό Δείκτη

Το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης έφερε τον Γενικό Δείκτη στις 892,83 μονάδες, με τον τζίρο να ξεφεύγει από τη μετριότητα των τελευταίων συνεδριάσεων και να διαμορφώνεται λόγο υψηλότερα από τα 65 εκατ. ευρώ και τον όγκο στα 17,55 εκατ. μετοχές εκ των οποίων οι περισσότερες αφορούσαν συναλλαγές στις μετοχές των τραπεζών.

Το χαμηλό ημέρας καταγράφηκε στις 887,81 μονάδες ελάχιστα χαμηλότερα από το κλείσιμο της Τετάρτης, με το υψηλό να σημειώνεται στις 894,90 μονάδες. 

Με τις μετοχές των τραπεζών να έχουν αναλάβει τα ηνία μαζί με αυτή της Βιοχάλκο, το ελληνικό χρηματιστήριο διέφυγε από το αρνητικό κλίμα των τελευταίων τριών συνεδριάσεων. 

Αναλυτικότερα οι μετοχές των τραπεζών έκλεισαν ως εξής: 

  • Alpha Bank: 3,02% 1,0750 ευρώ  
  • Attica Bank: 1,74% 0,3500 ευρώ  
  • Eurobank: 2,87% 0,9104 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα: 2,79% 2,9090 ευρώ  
  • Πειραιώς: 1,53% 1,3270 ευρώ

Η μετοχή της Βιοχάλκο πραγματοποίησε άλμα της τάξεως του 5,80%, ενώ μετά τις μετοχές των τραπεζών ακολούθησαν αυτές της Aegean (2,11%), της ΕΥΔΑΠ (1,99%), της Jumbo (1,23%) και του Ελλάκτωρα (1,16%).

Στην άλλη άκρη του ταμπλό βρέθηκαν οι μετοχές των ΟΛΠ, Ελληνικά Χρηματιστήρια και ΔΕΗ υποχωρώντας κατά 0,11%, 0,27% και 0,37% αντίστοιχα. 

Στη Λεωφόρο Αθηνών από την έναρξη της συνεδρίασης το κλίμα ήταν θετικό, ωστόσο η αναφορά της τόσο στην ανακοίνωση της ΕΚΤ όσο και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου από την Κριστίν Λαγκάρντ για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν άφησε περιθώριο για παλλινδρομήσεις. 

Ερωτηθείσα η επικεφαλής της ΕΚΤ για το ενδεχόμενο τα κρατικά ελληνικά ομολογα να συμπεριληφθούν στο κανονικό πρόγραμμα (ΑΡΡ), η κ. Λαγκάρντ, ήταν ξεκάθαρη απαντώντας ότι οι κανόνες είναι σαφείς και η υπαγωγή στο QE απαιτεί επενδυτική βαθμίδα.

«Στον αντίποδα, η Ελλάδα έχει σημειώσει πολύ καλή πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, και έχει βελτιώσει τις αξιολογήσεις της, όμως δεν έχει ακόμη την επενδυτική διαβάθμιση. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε αυτήν την ειδική αναφορά –στην ανακοίνωση που προηγήθηκε της συνέντευξης τύπου– στην Ελλάδα», απάντησε η κ. Λαγκάρντ.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς. 

Διαβάστε επίσης:

Κ. Λαγκάρντ: Αργά και σταθερά το tapering στην Ευρωζώνη – Το σκεπτικό πίσω από την αναφορά στην Ελλάδα

Κατεβάζει ταχύτητα η ΕΚΤ: Τέλος το PEPP από τον Μάρτιο του 2022 – «Παράθυρο» για Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News