Business & Finance Πέμπτη 16/12/2021, 11:37
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Πειστική αντίδραση με κέρδη 1% και ώθηση από τράπεζες και κατασκευές  

Για την Ελλάδα σήμερα έρχονται τα «σπουδαία» μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ

Χρηματιστήριο: Πειστική αντίδραση με κέρδη 1% και ώθηση από τράπεζες και κατασκευές  

Την αναμενόμενη αντίδραση μετά από τρεις συναπτές πτωτικές συνεδριάσεις βγάζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, συμπλέοντας με τη γενικευμένη ανοδική τάση που επικρατεί σήμερα στις διεθνείς αγορές. 

Στο αρχικό στάδιο της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 1%, έχοντας υπερβεί τις 890 μονάδες (892,10), με τον τζίρο των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 5,6 εκατ. ευρώ.

Με τη μετοχή της MIG να «πρωτοστατεί» με άλμα της τάξεως του 4,25%, οι μετοχές των τραπεζών και των κατασκευαστικών προσφέρουν σήμερα τη στήριξη που αναζητάει το ελληνικό χρηματιστήριο, προκειμένου να επανέλθει άνω των 900 μονάδων, επίπεδο στο οποίο τελευταία φορά βρέθηκε στις 23 Νοεμβρίου.

Οι μετοχές των τραπεζών συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα με την εικόνα τους να έχει ως εξής:

  • Alpha Bank 1,87% 1,030 ευρώ  
  • Attica Bank 0,87% 0,3470 ευρώ  
  • Eurobank 1,79% 0,9008 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα 0,74% 2,8510 ευρώ  
  • Πειραιώς 1,61% 1,3280 ευρώ  

Ώθηση προσφέρει και ο κατασκευαστικός κλάδος με τις μετοχές των Ελλάκτωρ, Γεκ Τέρνα και Mytilineos να κινούνται υψηλότερα κατά 1%, 0,94% και 0,66% αντίστοιχα. Σε θετικό έδαφος και οι εταιρείες κοινής ωφέλειας, ενώ κέρδη που έχουν ξεπεράσει το 1,75% παρουσιάζουν οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή και της Βιοχάλκο. 

Στον αντίποδα η μοναδική μετοχή από εκείνες που διαπραγματεύονται στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης που δεν συχρονίζεται με το σημερινό κλίμα είναι της Aegean που υποχωρεί κατά 0,40%. 

Τα χρηματιστήρια σήμερα ακολουθούν τα χθεσινά κέρδη που κατέγραψε η Wall Street, μετά την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία και επισήμως πλέον οριοθέτησε ότι κλείνει ο κύκλος της υπερ-χαλαρής νομισματικής πολιτικής που εφαρμόσθηκε ως απάντηση στην ύφεση που προκάλεσε η υγειονομική κρίση.

Για την Ελλάδα σήμερα έρχονται τα «σπουδαία», καθώς το μεσημέρι θα έρθουν η ανακοίνωση και συνέντευξη τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ, μετά το πέρας της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου αναμένεται επίσης να ανακοινωθούν μέτρα σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής. 

Σε αυτή την περίπτωση, αυτό που αφορά την Ελλάδα είναι πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ μετά τη λήξη του ΡΕΡΡ, αγοράζοντας ομόλογα μόνο στο πλαίσιο του κανονικού της προγράμματος (ΑΡΡ).

Βάσει της εντολής της ΕΚΤ, δεν μπορεί να αγοράζει ομόλογα τα οποία στερούνται επενδυτικής διαβάθμισης και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα συμπεριλήφθηκαν στο ΡΕΡΡ κατ’ εξαίρεση εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών ελέω πανδημίας. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News