Business & Finance Παρασκευή 19/11/2021, 17:49
ΑΓΟΡΕΣ

Συμπτώματα Covid-19… στο Χρηματιστήριο: Στο «κόκκινο» ο Γ.Δ. – Θετικό πρόσημο στην εβδομάδα

Συμπτώματα Covid-19… στο Χρηματιστήριο: Στο  «κόκκινο» ο Γ.Δ. – Θετικό πρόσημο στην εβδομάδα

Στον πολιορκητικό κλοιό των φόβων για το ενδεχόμενο νέων lockdowns εν μέσω του τέταρτου κύματος της πανδημίας εγκλωβίσθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, «συμπλέοντας» με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τη γενικευμένη πτωτική τάση.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,87% στις μονάδες 915,02, ωστόσο με τα κέρδη των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων κατάφερε να αφήσει πίσω του την τρέχουσα εβδομάδα με θετικό πρόσημο και ήπια κέρδη της τάξεως του 0,17%. Ο τζίρος ανήλθε σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα στα 73,73 εκατ. ευρώ με τον όγκο συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 30,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων η πλειονότητά τους αφορούσε συναλλαγές στις τραπεζικές μετοχές.

Το ελληνικό χρηματιστήριο μετά την ολοκλήρωση της εβδομάδας που διανύουμε επέκτεινε στις τρεις διαδοχικές τις εβδομάδες που καταγράφει θετικό πρόσημο, ενώ βγαίνει «κερδισμένο» στις έξι από τις τελευταίες επτά εβδομάδες.

Ο Γενικός δείκτης σήμερα δεν απέφυγε τις περιπέτειες καθότι στη διάρκεια της συνεδρίασης φλέρταρε με τις 910 μονάδες χάνοντας εκείνη τη στιγμή περί του 1,25%, ωστόσο στη συνέχεια επέστρεψαν οι επενδυτές στις μετοχές και μάζεψε μέρος των απωλειών του.

Άλλωστε δεν βρήκε τα στηρίγματα που χρειαζόταν στη διάρκεια της συνεδρίασης, από τη στιγμή που τα βαριά χαρτιά κινούνταν πτωτικά, σε όλη τη διάρκειά της. 

Οι τράπεζες σήμερα δέχθηκαν πιέσεις και κινήθηκαν προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Από το γενικευμένο πτωτικό κλίμα διέφυγε η μετοχή της Alpha Bank με κέρδη 0,37%. Πειραιώς, Eurobank και Εθνική κινήθηκαν πτωτικά κατά 1,02%, 0,95% και 0,35% αντίστοιχα τραβώντας τον τραπεζικό δείκτης προς τα πίσω κατά 0,44%. 

Η σημερινή έκθεση της HSBC που δίνει σύσταση για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες, έπειτα από την αναβάθμιση της Τρ. Πειραιώς και της Alpha Bank σε «buy», δεν βοήθησε να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα. 

Ο επενδυτικός οίκος ξεχωρίζει τη Eurobank, ως top pick στον κλάδο, καθώς θεωρεί ότι το premium της αποτίμησής της δικαιολογείται από την ανώτερη κερδοφορία της.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει καλύτερη αναλογία ρίσκου/ανταμοιβής αφότου «έγραψε» περίπου το 85% των ζημιών που σχετίζονται με το σχέδιο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τονίζουν οι αναλυτές. Σήμερα εξάλλου η τράπεζα δημοσίευσε τα αποτελέσματά της για το 9μηνο, ανακοινώνοντας μείωση των κόκκινων δανείων στο 16% και 4,6 δισ. ευρώ σε νέες εκταμιεύσεις.

Η Alpha Bank πέτυχε την απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROTE) που προεξοφλούσε η σημερινή της αποτίμηση στο πρώτο εξάμηνο του 2021, επομένως έχει άπλετο περιθώριο για θετικές εκπλήξεις, προσθέτει η HSBC.

Στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, ο οίκος στηρίζει τη σύσταση αγοράς του στην αποτίμηση της μετοχής.

Η HSBC θέτει την τιμή στόχο για την Alpha Bank στα 1,40 ευρώ (από τα 1,20 ευρώ), για τη Eurobank στα 1,30 ευρώ (από το 1 ευρώ), για την Εθνική Τράπεζα στα 3,55 ευρώ (από τα 3,40 ευρώ) και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 1,95 ευρώ (από τα 1,64 ευρώ). Έτσι, βλέπει περιθώρια ανόδου 27% για την Alpha, 36% για τη Eurobank και την Πειραιώς και 35% για την Εθνική.

Η εικόνα της αγοράς

«Πρωτοστάτησε» σε απώλειες η μετοχή της MIG, διαγράφοντας 5,41%, με την Aegean να είναι η μετοχή που μαζί με της MIG ξεπέρασαν το -2% (-2,16%).

ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola, ΔΕΗ, Motor Oil, απώλεσαν μεταξύ 1,94% και 1,40%, φέρνοντας τον δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 2.206,03 μονάδες, μετά από υποχώρηση 0,84%. 

Τα νέα από άκρη σε άκρη της Ευρώπης υποδεικνύουν προς μια κατεύθυνση, ότι αργά ή γρήγορα με τον κορωνοϊό να μαίνεται, τα lockdowns είναι αναπόφευκτα.

Η Αυστρία ανακοίνωσε σήμερα την υιοθέτηση νέου καθολικού lockdown, στο ενδεχόμενο αυτό αναφέρθηκε και ο Γερμανός υπουργός Υγείας σήμερα, ενώ αναφορές από την Ιταλία σημειώνουν ότι η κυβέρνηση Ντράγκι εξετάζει νέα δέσμη με περιοριστικά μέτρα.

Η πορεία της εβδομάδας

Το ελληνικό χρηματιστήριο ενώ στη διάρκεια της εβδομάδας άφησε υποσχέσεις ότι μπορεί να πιάσει τις «πολυπόθητες» 930 μονάδες, εντέλει αποχαιρετάει την εβδομάδα από τις 915 μονάδες.

Η πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών στη διάρκεια του Νοεμβρίου αφήνει ανάμεικτα συναισθήματα, καθώς από τη κινείται ανοδικά με τα δύο τρίτα του μήνα συμπληρωμένα, ωστόσο η πρόοδος που έχει κάνει είναι μια ανοδική μεταβολή της τάξεως των 10 μονάδων, από την 1η Νοεμβρίου όταν και έκλεισε στις 905 μονάδες.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

HSBC: Σύσταση αγοράς για τις ελληνικές τράπεζες – Οι νέες τιμές-στόχοι

Τρ. Πειραιώς: Στο 16% έπεσαν τα κόκκινα δάνεια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News