Business & Finance Τετάρτη 15/12/2021, 17:37
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Αδυναμία αντίδρασης – Απώλειες 0,23% στις 883,36 μονάδες 

Χρηματιστήριο: Αδυναμία αντίδρασης – Απώλειες 0,23% στις 883,36 μονάδες 

Δεν κατάφερε να βγάλει αντίδραση το Χρηματιστήριο Αθηνών στη σημερινή συνεδρίαση, επεκτείνοντας για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση τις απώλειες, με τον Γενικό Δείκτη να «φλερτάρει» με την απώλεια των 880 μονάδων. 

Εντέλει στο τελευταίο στάδιο της συνεδρίασης μάζεψε τις απώλειες, για να κλείσει χαμηλότερα κατά 0,23% στις 883,36 μονάδες, σε άλλη μια υποτονική συνεδρίαση καθώς ο τζίρος κινήθηκε σε μέτρια επίπεδα πλησιάζοντας στα 41 εκατ. ευρώ και τον όγκο συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 16,7 εκατ. τεμάχια, η πλειονότητα των οποίων αφορούσε συναλλαγές στις τραπεζικές μετοχές. 

Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν ακολούθησε τη γενικεύμενη ανοδική τάση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και κινήθηκε πτωτικά, σε μια συνεδρίαση που το χαμηλό ημέρα καταγράφηκε στις 880,17 μονάδες και το υψηλό στις 889,11 μονάδες. 

Άλλωστε ο Γενικός Δείκτης δεν βρήκε σήμερα τα στηρίγματα για να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που το έχει περιβάλει από την έναρξη της τρέχουσας εβδομάδας, καθώς οι μετοχές των τραπεζών ως επί τω πλείστον κινήθηκαν πτωτικά, με την Εθνικής να παρουσιάζει οριακά κέρδη της τάξεως του 0,18% και της Attica να κάνει μια μεγαλοπρεπέστατη «μεταβολή» μετά την υποχώρηση σχεδόν 5%, κλείνοντας εντέλει στο +1,18%. 

H Eurobank παρουσίασε τη χειρότερη σημερινή εικόνα υποχωρώντας κατά 1,67%, η Alpha Bank απώλεσε 0,95%, ενώ η Πειραιώς είχε τις λιγότερες απώλειες της τάξεως του 0,23%. 

Στη «σωστή» πλευρά του ταμπλό βρέθηκαν από τον δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης οι μετοχές των Ελληνικών Χρηματιστηρίων (1,63%), της Coca Cola (0,62%), του ΟΛΠ (0,45%), της ΕΥΔΑΠ (0,40%), της Εθνικής Τράπεζας και του ΟΠΑΠ (0,16%).

Στον αντίποδα, πιέσεις δέχθηκε η μετοχή της Ελλάκτωρ διαγράφοντας 2,48%, της Lumbo (-2,24%), της Eurobank, της Τέρνα Ενεργειακή (-1,17%), μία ημέρα αφότου ανακοίνωσε ότι θα διανείμει μέρισμα ύψους 0,17 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2021, της Βιοχάλκο (-1,12%), της ΓΕΚ Τέρνα (-0,93%) στο ντεμπούτο των 300.000 ομολογιών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στη Λεωφόρο Αθηνών είναι έκδηλη η νευρικότητα για την αυριανή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τις αποφάσεις που θα πάρει αναφορικά με τις αγορές ομολόγων. 

Υπενθυμίζεται ότι βάσει των εξαγγελιών της ΕΚΤ τον ερχόμενο Μάρτιο τελειώνει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων έκτακτης ανάγκης για την πανδημία (ΡΕΡΡ), πρόγραμμα στο οποίο συμπεριλήφθηκαν κατ΄ εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα τα οποία στερούνται επενδυτικής διαβάθμισης. 

Η ΕΚΤ θα διατηρήσει το κανονικό της πρόγραμμα αγορών (ΑΡΡ), ωστόσο βάσει της εντολής της δεν μπορεί να αγοράζει ομόλογα τα οποία δεν έχουν επενδυτική αξιολόγηση και βάσει αυτής δεν μπορεί να αγοράζει κρατικούς ελληνικούς τίτλους χρέους. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς  

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News