Business & Finance Δευτέρα 13/12/2021, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Συγκρατημένες αποδόσεις εν αναμονή των κεντρικών τραπεζών

Ομόλογα: Συγκρατημένες αποδόσεις εν αναμονή των κεντρικών τραπεζών

Σε χαμηλότερα επίπεδα έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ εν αναμονή των συνεδριάσεων των κεντρικών τραπεζών ΗΠΑ, Ευρωζώνης και Αγγλίας αυτή την εβδομάδα και πιθανόν να σηματοδοτήσουν μία στροφή προς πιο αυστηρή νομισματική πολιτική στη “μάχη” κατά του πληθωρισμού. 

Οι ισορροπίες ωστόσο παραμένουν ιδιαίτερα ευάλωτες, καθώς η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον σε Ευρώπη και ΗΠΑ περιπλέκει την κατάσταση και είναι πολύ πιθανό να πυροδοτήσει κάποιες επιφυλάξεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού όπου οι κεντρικές τράπεζες ετοιμάζονται σε σταδιακή άρση των πανδημικών μέτρων στήριξης, αν και σε διαφορετικό βαθμό η κάθε πλευρά.

Η Φέντεραλ Ριζέρβ αναμένεται να ανοίξει το δρόμο ανακοινώνοντας επιτάχυνση του tapering, ενώ από την άλλη η ΕΚΤ θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο θα αποσύρει το ΡΕΡΡ το οποίο ολοκληρώνεται στα τέλη Μαρτίου.

Αναλυτές που συμμετείχαν στο τελευταίο poll του Reuters αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει στο ήμισυ τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο των δύο προγραμμάτων της, από το σημερινό επίπεδο των 80 δισ.ευρώ στα 40 δισ.ευρώ και παράλληλα θα αυξήσει το κανονικό πρόγραμμα ΑΡΡ από τα 20 στα 40 δισ.ευρώ.

Ο οικονομολόγος της ING, Kάρστεν Μπρζέσκι, εκτιμά ότι το σημερινό τέταρτο κύμα της πανδημίας με τη νέα μετάλλαξη Ομικρον θα εντείνουν τις πιέσεις προς την οικονομία της Ευρωζώνης, την ώρα που οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχιστούν. Σημειώνοντας ότι η ΕΚΤ έχει να επιτύχει μία δύσκολη ισορροπία, ο οικονομολόγος θεωρεί απίθανο να πάρει το ΡΕΡΡ μία νέα παράταση, δεδομένων των μέχρι σήμερα δηλώσεων της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ και άλλων αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας, παρότι θεωρείται πιθανή και μία αναβολή της απόφασης έως τη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετους αποκλιμακώθηκε δύο μονάδες βάσης στο -0,373%, οδεύοντας προς το χαμηλό τρισήμισι μηνών του -0,406%. Στα σημερινά επίπεδα, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς βρίσκεται 25 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τα υψηλά του Οκτωβρίου. Από κοντά και οι υπόλοιπες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ.

Στην ελληνική αγορά δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική διαφοροποίηση από τα επίπεδα της Παρασκευής με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να είναι ιδιαίτερα περιορισμένος στα 24 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 18 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία. Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 1,34% με το spread στις 175 μονάδες βάσης, ενώ του πενταετούς στο 0,44%

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς περιορίστηκε τέσσερις μονάδες βάσης στο 1,44%.

Την ίδια στιγμή, η BlackRock περιόρισε την έκθεσή της σε ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα και ανακοίνωσε ότι είναι ευνοϊκά διακείμενη απέναντι στις μετοχές έναντι της αγοράς σταθερού εισοδήματος για το 2022, καθώς ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να κινείται σε επίπεδα υψηλότερα από τα προ της πανδημίας. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News