Business & Finance Τετάρτη 8/12/2021, 19:46
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Στα ύψη οι αποδόσεις στον ευρωπαϊκό Νότο – Στο 1,37% της ελληνικής 10ετίας

Ομόλογα: Στα ύψη οι αποδόσεις στον ευρωπαϊκό Νότο – Στο 1,37% της ελληνικής 10ετίας

Εντονο «σκαμπανέβασμα» παρουσίασαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, με αφορμή την ανακοίνωση των Pfizer/NioNTech ότι η τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου τους εξουδετερώνει την επίδραση της νέας μετάλλαξης Όμικρον, με βάση εργαστηριακές έρευνες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, με αποτέλεσμα να αντιστραφεί το κλίμα στην αγορά και να επιστρέψει η τάση ανάληψης ρίσκου. 

Με την αλλαγή του κλίματος, οι ρευστοποιήσεις έγιναν πιο έντονες στην ευρωπεριφέρεια. Η απόδοση στην ελληνική 10ετία ξέφυγε έως το 1,37%, σύμφωνα με το Reuters, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020 για να κλείσει τελικά στο 1,33% με το spread στις 173 μονάδες βάσης. Η απόδοση στην πενταετία έφθασε στο 0,45%. Ιδιαίτερα αυξημένος ήταν και ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ που εκτινάχθηκε στα 186 εκατ.ευρώ εκ των οποίων τα 66 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία. 

Η απόδοση των ιταλικών 10ετών αυξήθηκε ξαφνικά 10 μονάδες βάσης στο 1,02%, με το spread έναντι των γερμανικών στις 134 μονάδες βάσης. 

Σύμφωνα με αναλυτές, οι επενδυτές στην αγορά του ευρωπαϊκού Νότου ενδεχομένως να εκφράζουν επιφυλακτικότητα εν όψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα, καθότι οι χώρες της ευρωπεριφέρειας έχουν ευνοηθεί τα μέγιστα από τα μέτρα στήριξης της ΕΚΤ. Ανησυχία δημιουργούν και οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Λουί ντε Γκίντος, ο οποίος είπε ο πληθωρισμός θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια προτού να υποχωρήσει στο στόχο της ΕΚΤ, σε μία εξέλιξη που «δίδει τροφή» στα πιο επιφυλακτικά μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ τα οποία πιέζουν για πιο “επιθετική” απάντηση.

Στην αρχή της συνεδρίασης, η πιθανότητα επιβολής περιοριστικών μέτρων στη Βρετανία λόγω Covid-19 είχε στρέψει τους επενδυτές στο ασφαλές ενεργητικό, οδηγώντας προς στιγμή την απόδοση του γερμανικού 10ετους στο χαμηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο, στο -0,409%.

Σε ναδίρ, στο -2,104%, βρέθηκε αντίστοιχα και η απόδοση του γερμανικού 10ετούς τιμαριθμοποιημένου, ενώ ολόκληρη η καμπύλη των ολλανδικών κρατικών ομολόγων φάνηκε να επιστρέφει προς στιγμή σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με μίντια, η Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο να εφαρμόσει πιο αυστηρά μέτρα, μεταξύ των οποίων και σύσταση για τηλεργασία, ίσως και από σήμερα Πέμπτη. 

Ωστόσο, η αναζήτηση της ασφάλειας αποδείχθηκε προσωρινή, με τους επενδυτές να επιστρέφουν ξανά στο ρίσκο και να ανεβάζουν τις αποδόσεις στην αγορά ομολόγων. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε πέντε μονάδες βάσης, στο -0,32%, αμέσως μετά την είδηση για τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech, με αναλυτές να επικαλούνται και τον περιορισμένο όγκο συναλλαγών στην αγορά, η οποία αρχίζει να μπαίνει σε εορταστικό κλίμα, κατάσταση που μεγεθύνει τις διακυμάνσεις. 

Στην πρωτογενή αγορά, η Γερμανία άντλησε 2,5 δισ.ευρώ από το εκ νέου άνοιγμα του 10ετούς ομολόγου της.   

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News