Business & Finance Παρασκευή 10/12/2021, 19:49
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Ο πληθωρισμός δεν «τρόμαξε» την αγορά – Σε πτώση οι αποδόσεις

Ομόλογα: Ο πληθωρισμός δεν «τρόμαξε» την αγορά – Σε πτώση οι αποδόσεις

Με πτώση έκλεισαν την εβδομάδα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, μετά από δύο ιδιαίτερα νευρικές συνεδριάσεις, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ για το μήνα Νοέμβριο ήταν σύμφωνα με τις προσδοκίες των αναλυτών, χωρίς ωστόσο αυτό να φέρει ηρεμία στις αγορές, εν όψει των κρίσιμων συνεδριάσεων των κορυφαίων κεντρικών τραπεζών την επόμενη εβδομάδα. 

Οι ομολογιακές αποδόσεις αυξήθηκαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης, όταν η Βρετανία ανακοίνωσε νέα περιοριστικά μέτρα και οι Pfizer/BioNTech ανακοίνωσαν ότι μία τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου τους εξουδετερώνει τη νέα μετάλλαξη Όμικρον. Στη συνεδρίαση της Πέμπτης, οι αποδόσεις υποχώρησαν σημαντικά, βρίσκοντας εν μέρει στήριγμα στις αναφορές ότι οι διαμορφωτές πολιτικής της ΕΚΤ εξετάζουν μία προσωρινή αύξηση του κανονικού προγράμματος αγορών ομολόγων όταν θα λήξει το ΡΕΡΡ στα τέλη Μαρτίου. 

Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 0,8% σε μηνιαία βάση το Νοέμβριο από 0,9% του Οκτωβρίου, ενώ σε ετήσια βάση διαμορφώθηκαν στο 6,8%, σύμφωνα με τις προσδοκίες των αναλυτών. Αμέσως μετά την ανακοίνωση των  στοιχείων, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε ελαφρώς στο -0,35%, με τον Αντουάν Μπουβέ, στρατηγικό αναλυτή της ING, να σημειώνει ότι παρότι τα στοιχεία δεν προκάλεσαν πανικό στην αγορά, αφού ήταν εντός του εύρους που ανέμεναν οι αναλυτές, ανοίγουν το δρόμο στη Fed να επιταχύνει το tapering. 

Η αποκλιμάκωση έγινε περισσότερο αισθητή στην ευρωπεριφέρεια και δη στην ιταλική αγορά κρατικού χρέους, όπου το κόστος δανεισμού στην 10ετία περιορίστηκε τέσσερις μονάδες βάσης στο 0,96%, με το spread στις 131 μονάδες βάσης από τις 136 που βρέθηκαν στη συνεδρίαση της Πέμπτης, υψηλό έτους.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, δεν σημειώθηκε αξιοσημείωτη μεταβολή με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να περιορίζεται στα 64 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 48 εκατ. ευρώ έγιναν στη 10ετία. Η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε στο 1,35%, με το spread στις 175 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού κινήθηκε στο 0,45%. 

Την ίδια στιγμή, το τριμηνιαίο Euribor υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό για δεύτερη συναπτή συνεδρίαση στο -0,588%. 

 

Πως θα κινηθούν οι ομολογιακές αποδόσεις

Αναλυτές που συμμετείχαν στο poll του Reuters προβλέπουν ότι η άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων θα συνεχιστεί τους επόμενους τρεις μήνες. Με τις οικονομίες να ανακάμπτουν από την πανδημία και με τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες να σχεδιάζουν σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής τους για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό, οι αποδόσεις στις μεγαλυτερες αγορές κρατικού χρέους προβλέπεται να αυξηθούν περαιτέρω.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς προβλέπεται να αυξηθεί στο 1,75%, στο 1,90% και στο 2,08% τους επόμενους τρεις, έξι και 12 μήνες αντίστοιχα. Εάν οι προβλέψεις τους επαληθευτούν, θα είναι η πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2019 που η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς θα ξεπεράσει το φράγμα του 2%.

Υπάρχουν ωστόσο και κάποιοι λίγοι αναλυτές που πιστεύουν ότι οι αποδόσεις θα παραμείνουν κοντά στα σημερινά επίπεδα, ενώ οι περισσότεροι συμφωνούν ότι δεν θα υπάρξει κάποια μεγάλη ρευστοποίηση στις αγορές κρατικού χρέους σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

moneyreview.gr 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News