Business & Finance Τρίτη 7/12/2021, 19:43
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Η ανάληψη ρίσκου «ανέβασε» ξανά τις αποδόσεις του ευρώ

Ομόλογα: Η ανάληψη ρίσκου «ανέβασε» ξανά τις αποδόσεις του ευρώ

Σε άνοδο επέστρεψαν και πάλι οι αποδόσεις στην αγορά κρατικών ομολόγων του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς βελτιώθηκε η τάση ανάληψης ρίσκου, αφού σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η νέα μετάλλαξη Όμικρον δεν φαίνεται να είναι τόσο επικίνδυνη όσο είχε εκτιμηθεί αρχικά. 

Παρότι η εμφάνιση της νέας μετάλλαξης σήμανε σήμα κινδύνου σπείροντας πανικό στις διεθνείς αγορές και οδηγώντας σε απότομη αποκλιμάκωση της αποδόσεις, οι αναφορές σε Νότιο Αφρική και ΗΠΑ κάνουν λόγο για ήπια συμπτώματα. Οι επενδυτές απομακρύνθηκαν από τα ομόλογα που θεωρούνται ασφαλές καταφύγιο, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να ενισχυθούν σε όλες τις αγορές κρατικού χρέους του ευρώ, με το κόστος δανεισμού στη γερμανική 10ετία να παρουσιάζει άνοδο 1,5 μονάδων βάσης, στο -0,37%, απομακρυνόμενη από το χαμηλό τριμήνου της Δευτέρας. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι υπόλοιπες αποδόσεις του ευρώ που ενισχύθηκαν έως τρεις μονάδες βάσης, αν και αναλυτές χαρακτηρίζουν προσωρινή την κίνηση αυτή. 

Στην ελληνική αγορά, οι αποδόσεις σημείωσαν οριακή άνοδο με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 108 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 66 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία. Η απόδοση στη 10ετία διαμορφώθηκε στο 1,23%, με το spread στις 165 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού κινήθηκε στο 0,42%. 

Αναλυτές της ING εκτιμούν ότι η πιο γρήγορη εξάπλωση της νέας μετάλλαξης θα αντισταθμίσει τις καθησυχαστικές δηλώσεις από τα ήπιο συμπτώματα, παρά το γεγονός ότι οι αγορές έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν κόπωση από την Όμικρον. Τη θέση αυτή έχουν αρχίσει να μοιράζονται και άλλοι αναλυτές, πολλοί εκ των οποίων θεωρούν ότι οι αποδόσεις εξακολουθούν να απέχουν ακόμη πολύ από τα πρόσφατα υψηλά τους, με αυτή των γερμανικών 10ετών να παραμένει 30 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τα υψηλά του Οκτωβρίου. 

Εκτός από τις ανησυχίες που γεννά η νέα μετάλλαξη, ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξετάζουν πολύ πιο σοβαρά τον αντίκτυπο του πληθωρισμού και τη διάρκειά του, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να μην μπορούν να μαντέψουν την επόμενη κίνηση της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας Πήτερ Κάζιμιρ ανέφερε μεν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να εστιάσει τις προσπάθειες στήριξης στο κανονικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων όταν θα λήξει το ΡΕΡΡ, όμως επέστησε την προσοχή ότι αυτό θα πρέπει να έχει βραχυπρόθεσμο προσανατολισμό. Ο Αυστριακός Ρόμπερτ Χόλζμαν επανέλαβε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη το 2020 θα ξεπεράσει τις προβλέψεις της ΕΚΤ για 1,7% και θα παραμείνει πάνω από το στόχο του 2% καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News