Business & Finance Πέμπτη 9/12/2021, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Κοντά σε χαμηλό τρισήμισι μηνών οι αποδόσεις του ευρώ

Ομόλογα: Κοντά σε χαμηλό τρισήμισι μηνών οι αποδόσεις του ευρώ

Μεγάλη «ανάσα» πήραν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, επιστρέφοντας κοντά στα πρόσφατα χαμηλά τρισήμισι μηνών, από τη στιγμή που υπάρχουν ενδείξεις ότι πληθαίνουν οι προτάσεις για τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), την ώρα που συνεχίζονται οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο που θα έχει η νέα μετάλλαξη, επηρεάζοντας το επενδυτικό κλίμα. Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι ολοσχερώς στραμμένο στις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών της επόμενης εβδομάδας, καθώς και στα σημερινά στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ. 

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ φέρεται να εξετάζουν την προοπτική μίας προσωρινής αύξησης του κανονικού προγράμματος αγοράς ομολόγων όταν θα ολοκληρωθεί το πανδημικό πρόγραμμα ΡΕΡΡ, όπως διέρευσε από πηγές της ΕΚΤ, κίνηση που χαρακτήριζεται ως ήπια και υποστηρικτική. Η θέση αυτή πιστοποιεί το γεγονός ότι η ΕΚΤ κινείται σε αντίθεση κατεύθυνση από την Fed, καθώς οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε poll του Reuters αναμένουν ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα αυξήσει τα επιτόκιά της στο τρίτο τρίμηνο του 2022, λίγο νωρίτερα απ΄ό,τι αναμενόταν πριν από ένα μήνα, παρότι, όπως άφησαν να εννοηθεί, εξακολουθεί να είναι υπαρκτός ο κίνδυνος μίας ακόμη πιο πρώιμης αύξησης.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε 4 μονάδες βάσης στο -0,357%, παρουσιάζοντας καλύτερη επίδοση σε σχέση με την αμερικανική αγορά, όπου το κόστος δανεισμού στην αμερικανική 10ετία περιορίστηκε μία μονάδα βάσης, στο 1,5%. Προς στιγμή μάλιστα, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Αυγούστου στο -0,41%.

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε 4,5 μονάδες βάσης, στο 0,991%, αφού ενισχύθηκε 10 μονάδες βάσης την Τετάρτη. Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, υπήρξε μία προσπάθεια σταθεροποίησης, με τον όγκο των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να είναι ιδιαίτερα περιορισμένος στα 36 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 26 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία. Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε ελαφρώς στο 1,35% με το spread στις 176 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού διαμορφώθηκε στο 0,46%. 

«Η αγορά κρατικού χρέους βρίσκεται σε στάση αναμονής εν όψει των συνεδριάσεων των κεντρικών τραπεζών, γι΄αυτό και το πιθανότερο σενάριο είναι οι αποδόσεις να συνεχίσουν να κινούνται στο σημερινό πλαίσιο διακύμανσης τουλάχιστον έως τη σημερινή ανακοίνωση των στοιχείων για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ, που θα δώσουν περισσότερες ενδείξεις για την επόμενη κίνηση της Fed», σημειώνει ο Μασιμιλιάνο Μάξια, στρατηγικός αναλυτής της Allianz Global Investors.  

Αναλυτές της ING αναφέρουν ότι οι αγορές περιμένουν την κατευθυντήρια γραμμή των κεντρικών τραπεζιτών για την ερμηνεύσουν μέσα στο σημερινό περιβάλλον της νέας μετάλλαξης. Από την πλευρα τους, αναλυτές της Commerzbank σημειώνουν ότι τα spreads και οι σημερινές αποδόσεις με την έντονη μεταβλητότητά τους ενδεχομένως να αποτελούν προάγγελο για όσα θα επακολουθήσουν από τις κεντρικές τράπεζες με δεδομένη την αυξημένη αβεβαιότητα της Όμικρον, τη στιγμή δε που περιορίζεται και η ρευστότητα σε περίοδο τέλους του έτους. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News