Business & Finance Τρίτη 23/11/2021, 19:28
ΑΓΟΡΕΣ

Oμόλογα: Νέο άλμα για τις αποδόσεις του ευρώ – Στο 1,29% της ελληνικής 10ετίας

Oμόλογα: Νέο άλμα για τις αποδόσεις του ευρώ – Στο 1,29% της ελληνικής 10ετίας

Σε «άγριο σφυροκόπημα» βρέθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση οι αγορές κρατικών ομολόγων της ευρωπεριφέρειας, με τις αποδόσεις να επιστρέφουν στα επίπεδα του τέλους Οκτωβρίου, καθώς φουντώνουν και πάλι τα στοιχήματα στην αγορά ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε επιτοκιακή αύξηση το επόμενο έτος, αφού οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής εστιάζουν ολοένα και περισσότερο την προσοχή τους στον κίνδυνο αύξησης του πληθωρισμού.

Οι αποδόσεις των ελληνικών και ιταλικών 10ετών αυξήθηκαν περίπου 10 μονάδες βάσης, στο 1,29% και 1,05% αντίστοιχα, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Νοεμβρίου. Η απόδοση του πενταετούς ελληνικού εκτοξεύθηκε στο 0,41%, ενώ του τίτλου με λήξη το 2025 γύρισε σε θετικό έδαφος στο 0,05%. Το spread των ελληνικών 10ετών έναντι των αντίστοιχων γερμανικών διαμορφώθηκε στις 157 μονάδες βάσης, ενώ το spread των ιταλικών 30ετών έναντι των αντίστοιχων γερμανικών έφθασε τις 180 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι το Νοέμβριο. 

Οι ανοδικές τάσεις επεκτάθηκαν και στον πυρήνα, όπου η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε πέντε μονάδες βάσης, στο -0,25%.  

Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ιζαμπέλ Σνάμπελ, ανέφερε χθες ότι ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος απ΄ό,τι αναμενόταν το επόμενο έτος και θα παραμείνει πάνω από το στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα. Σε ανάλογες δηλώσεις και ο Ολλλανδός Κλάας Νοτ, δηλωμένο “γεράκι” της ΕΚΤ, ο οποίος είπε ότι η αύξηση του πληθωρισμού δικαιολογεί τη μείωση των μέτρων στήριξης. Ωστόσο, οι δηλώσεις της Σνάμπελ ότι το πρόγραμμα ΡΕΡΡ θα συνεχιστεί και μετά τη λήξη του μέσω επαναγορών και επανεπενδύσεων δεν κατάφερε να τιθασσεύσει το το άγριο σφυροκόπημα των αγορών στον ευρωπαϊκό Νότο.

Ο στρατηγικός αναλυτής της ING, Aντουάν Μπουβέ, αποδίδει την αύξηση των ομολογιακών αποδόσεων στο μήνυμα ότι η ΕΚΤ αρχίζει να εστιάζει ολοένα και περισσότερο στην άνοδο του πληθωρισμού, ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει το σχέδιό της για λήξη του PEPP το Μάρτιο και ότι δεν βιάζεται να ενισχύσει το κανονικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News