Business & Finance Δευτέρα 6/12/2021, 19:34
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Πρωταγωνιστές τα ιταλικά – Σε χαμηλό δύο εβδομάδων οι αποδόσεις τους

Ομόλογα: Πρωταγωνιστές τα ιταλικά – Σε χαμηλό δύο εβδομάδων οι αποδόσεις τους

Σε τροχιά αποκλιμάκωσης κινήθηκε το κόστος δανεισμού στην ευρωπεριφέρεια, ακολουθώντας την κίνηση των ιταλικών αποδόσεων, στον απόηχο της αναβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιταλίας από τον οίκο Fitch. 

O όγκος συναλλαγών ωστόσο σε ολόκληρη την αγορά κρατικού χρέους του ευρώ ήταν περιορισμένος, με τους επενδυτές να αναμένουν περισσότερες λεπτομέρειες για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού και για το τι σημαίνει για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. 

Ο οίκος Fitch αναβάθμισε το ιταλικό αξιόχρεο κατά μία βαθμίδα στο ΒΒΒ, επικαλούμενος την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις οικονομικές προοπτικές της χώρας με τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης. Η εξέλιξη αυτή προοιωνίζεται μία ιδιαίτερα θετική εβδομάδα για τα ιταλικά ομόλογα, παρότι η αβεβαιότητα παραμένει έντονη στην αγορά εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς αποκλιμακώθηκε 4 μονάδες βάσης, στο 0,87%, χαμηλό δύο εβδομάδων, με τα ιταλικά ομόλογα γενικότερα να παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις από τα υπόλοιπα του ευρώ, παρότι η καθοδική τάση αντιστράφηκε προς στιγμή με το κόστος δανεισμού να φθάνει ενδοσυνεδριακά έως το 0,92%. Το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού διαμορφώθηκε στις 125 μονάδες βάσης, ελαφρώς χαμηλότερα από τις 130 της Παρασκευής, αν και εξακολουθεί να είναι κατά 15 μονάδες βάσης αυξημένο από τα επίπεδο του προηγούμενου μηνός.

Κατά δύο μονάδες βάσης αποκλιμακώθηκαν και οι αποδόσεις των ισπανικών και πορτογαλικών. Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 1,24%, ελαφρώς υψηλότερα από τα επίπεδα της Παρασκευής, αλλά πιο χαμηλά σε σχέση με την αρχή της συνεδρίασης, με το spread στις 167 μονάδες βάσης, ενώ την ίδια αυξομείωση ακολούθησε και το κόστος δανεισμού στην πενταετία, στο 0,44%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 154 εκατα.ευρώ, με το βλέμμα στην αγορά στραμμένο στην ανταλλαγή παλαιών ομολόγων από το PSI με νέους τίτλους αναφοράς.  

Στον «πυρήνα», η απόδοση του γερμανικού 10ετούς έκλεισε με οριακή πτώση στο -0,38%, παρά την άνοδο κατά 6 μονάδες βάσης των αποδόσεων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σε μία ωστόσο αρκετά νευρική συνεδρίαση. 

Από πλευράς προσφοράς, αυτή την εβδομάδα αναμένονται εκδόσεις ύψους 10 δισ.ευρώ, με αρκετές χώρες της Ευρωζώνης να παρουσιάζουν το δανειακό τους πρόγραμμα για το επόμενο έτος. 

«Η απόφαση του οίκου συνάδει με τη θετική θεμελιώδη εικόνα της ιταλικής οικονομίας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και ουσιαστικά μας κάνει πιο αισιόδοξους ότι θα ακολουθήσει και άλλες αναβαθμίσεις», αναφέρει αναλυτής της BNP Paribas. 
 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News