Business & Finance Παρασκευή 3/12/2021, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε δύο «ταχύτητες» οι αποδόσεις του ευρώ

Ομόλογα: Σε δύο «ταχύτητες» οι αποδόσεις του ευρώ

Mε διαφορετικές ταχύτητες κινήθηκαν οι αποδόσεις στην αγορά κρατικών ομολόγων του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, με τους επενδυτές να εστιάζουν στην αβεβαιότητα τόσο στο μέτωπο της πανδημίας όσο και στην πολιτική της ΕΚΤ, τη στιγμή δε που τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ ήταν κατώτερα του αναμενομένου. 

Την αβεβαιότητα που επικρατεί υπογράμμισε και η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας ότι η κεντρική τράπεζα είναι πολύ πιθανόν να διαμορφώσει την πολιτική της για μία σχετικά βραχυπρόθεσμη περίοδο στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Η Λαγκάρντ επιβεβαίωσε ουσιαστικά τις πηγές εκ των έσω της ΕΚΤ που στην αρχή της εβδομάδας είχαν δηλώσει στο Reuters ότι ένας αυξανόμενος αριθμός διαμορφωτών νομισματικής πολιτικής σκέφτονται να αναβάλουν κάποιες από τις αποφάσεις για το εάν δηλ. θα τερματιστεί το ΡΕΡΡ το Μάρτιο. 

Υπό αυτό το κλίμα, τα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου παρουσίασαν καλύτερη επίδοση, με τις τιμές να παρουσιάζουν άνοδο. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς αποκλιμακώθηκε τέσσερις μονάδες βάσης στο 0,92%, σε χαμηλό δύο περίπου εβδομάδων, με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικου να περιορίζεται στις 128 μονάδες βάσης, απομακρυνόμενο αρκετά από τις 137 μονάδες βάσης που άγγιξε στην αρχή της εβδομάδας.

Στην ελληνική αγορά, το κλίμα ήταν πιο νευρικό, με την απόδοση στη 10ετία να «τσιμπά» ελαφρώς στο 1,20% με το spread στις 161 μονάδες βάσης, ενώ στο ίδιος μήκος κύματος και στην πενταετία όπου το κόστος δανεισμού αυξήθηκε ελαφρώς στο 0,42%, κίνηση που επιτάθηκε από τον περιορισμένο όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ που διαμορφώθηκε στα 57 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων δεν έγινε καμία συναλλαγή στη 10ετία, παρά μόνο στα πολύ μακρινά. 

Ο στρατηγικός αναλυτής της ING, Αντουάν Μπουβέ, αποδίδει την αποκλιμάκωση των αποδόσεων της ευρωπεριφέρειας στο γεγονός ότι η αγορά ερμήνευσε ως υπερβολικά ήπιες τις δηλώσεις Λαγκάρντ, σε συνδυασμό με διάφορα σχόλια από την Τράπεζα της Αγγλίας που υποδηλώνουν πιθανή καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων για πιο αυστηρή νομισματική πολιτική. 

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αποδόσεις περιόρισαν την καθοδική τους πορεία, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού που έδειξαν ότι δημιουργήθηκαν οι μισές μόνο από τις θέσεις εργασίας που είχαν προβλέψει οι αναλυτές στις ΗΠΑ το μήνα Νοέμβριο, μόλις 210.000, παρότι η ανεργία υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020.

Στον “πυρήνα”, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε μία μονάδα βάσης μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, στο -0,37%, μετά την απότομη πτώση της Πέμπτης. Ο αναλυτής της Mizuho Πήτερ Μακάλουμ σημειώνει ότι η προοπτική δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά όσον αφορά στις προοπτικές για την αμερικανική αγορά εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη την πτώση της ανεργίας.  

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News