Business & Finance Τετάρτη 1/12/2021, 19:41
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Ανοδος αποδόσεων εν μέσω μεταβλητότητας

Ομόλογα: Ανοδος αποδόσεων εν μέσω μεταβλητότητας

Μετά από μία μικρή παύση, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ επέστρεψαν σε άνοδο στη σημερινή συνεδρίαση, από τη στιγμή που η Φέντεραλ Ριζέρβ έστειλε το σήμα ότι ο πληθωρισμός «ήρθε για να μείνει» σηματοδοτώντας ένα πιο γρήγορο tapering, παρά τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στην οικονομία η νέα μετάλλαξη Όμικρον. 

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία της Ευρωζώνης έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο παρά την επιδείνωση των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, που έχουν ωθήσει τις τιμές πρώτων υλών στη μεγαλύτερη άνοδο δύο δεκαετιών. Οι κεντρικοί τραπεζίτες στις ΗΠΑ θα συζητήσουν στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου εάν θα επιταχύνουν τον ρυθμό μείωσης των αγορών ομολόγων, όπως είπε ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ Τζερόμ Πάουελ, επικαλούμενος την ισχυρή οικονομία και τον υψηλό πληθωρισμό, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για επιτοκιακές αυξήσεις. Μετά από πολλούς μήνες στη διάρκεια των οποίων οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής επαναλάμβαναν ότι ο πληθωρισμός θα είναι προσωρινός, οι δηλώσεις Πάουελ δείχνουν σαφή αλλαγή πολιτικής, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις προσδοκίες των αγορών για πιο γρήγορες απ΄ό,τι αναμενόταν επιτοκιακές αυξήσεις. 

Η προοπτική αυτή άσκησε ξανά ανοδικές πιέσεις στις αγορές κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς να ενισχύεται προς στιγμή έως το 0,50% για να επιστρέψει όμως στο 1,41%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 24 Σεπτεμβρίου.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε δύο μονάδες βάσης στο -0,32%, ενώ από δύο έως τέσσερις μονάδες βάσης ενισχύθηκαν και οι υπόλοιπες αποδόσεις του ευρώ. Στην Ιταλία, η 10ετία “είδε” το κόστος δανεισμού να επιστρέφει ξανά πάνω από το 1%, με άνοδο πέντε μονάδων βάσης.

Αντίθετα, η ελληνική αγορά ήταν η μοναδική που λειτούργησε αντιστρόφως ανάλογα στο γενικότερα κλίμα με κύριο χαρακτηριστικό ωστόσο την έντονη μεταβλητότητα. Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 1,20% με το spread στις 157 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία περιορίστηκε στο 0,38%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν ιδιαίτερα αυξημένος στα 156 εκατ.ευρώ εκ των οποίων τα 78 στη 10ετία. 

Η άνοδος του πληθωρισμού στο 4,9% στην Ευρωζώνη το Νοέμβριο καταδεικνύει ότι ο κλιμακούμενος πληθωρισμός είναι περισσότερο διαρθρωτικός απ΄ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά, σύμφωνα με αναλυτές της Mizuho. O δείκτης που παρακολουθεί τις μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες στην Ευρωζώνη εκτινάχθηκε χθες στο 1,8%.  

Επίσης, οι τιμές των αμερικανικών ομολόγων υψηλού ρίσκου (junk) γνώρισαν το Νοέμβριο τη μεγαλύτερη πτώση σε διάρκεια έτους, εν μέσω ανησυχιών ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα πλήξει την ικανότητα των επιχειρήσεων χαμηλής αξιολόγησης να αποπληρώσουν το χρέος τους. Η απόδοσή τους αυξήθηκε στο 3,67%, στο υψηλοτερο επίπεδο από το Μάρτιο. Επίσης, οι εκροές από την αγορά ομολόγων υψηλού ρίσκου των ΗΠΑ έφθασαν τα 2,8 δισ.δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία της EPFR Global, στις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες εκροές από το φετινό Μάρτιο. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News