Business & Finance Πέμπτη 25/11/2021, 19:50
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Αποκλιμάκωση αποδόσεων μετά από τρεις συνεδριάσεις

Ομόλογα: Αποκλιμάκωση αποδόσεων μετά από τρεις συνεδριάσεις

«Ανάσα» πήραν στη σημερινή συνεδρίαση οι αποδόσεις του ευρώ, παρουσιάζοντας πτώση για πρώτη φορά στη διάρκεια των τελευταίων τριών ημερών, καθώς οι επενδυτές εστίασαν στο μήνυμα της ΕΚΤ. Επιπλέον, ο όγκος συναλλαγών ήταν ιδιαίτερα περιορισμένος, λόγω της αργίας της Ημέρας των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ, με τις αμερικανικές αγορές να μένουν κλειστές.

Οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ σημείωσαν απότομη άνοδο αυτή την εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές αύξησαν τα στοιχήματά τους ότι επίκειται αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ έως τα τέλη του επόμενου έτους, από τη στιγμή που αρκετοί διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης έστρεψαν περισσότερο την προσοχή τους στην άνοδο του πληθωρισμού. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε 2,5 μονάδες βάσης, στο -0,24%, αφού ενισχύθηκε 12 μονάδες βάσης στη διάρκεια των τριών προηγούμενων συνεδριάσεων. 

Αποκλιμάκωση είχαμε και στην ευρωπεριφέρεια, αν και σε περιορισμένο βαθμό. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε μόλις μία μονάδα βάσης στο 1,07%, ενώ στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, το κόστος δανεισμού στη 10ετία αποκλιμακώθηκε τρεις μονάδες βάσης στο 1,33% και στην πενταετία στο 0,45%. Παρά τη μικρή ανάσα, οι αποδόσεις ειδικά στην ευρωπεριφέρεια παραμένουν κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι τον Ιούλιο καθώς εξακολουθεί να υπάρχει έντονη αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα μετά το ΡΕΡΡ. 

Τα πρακτικά της ΕΚΤ από τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου εστιάζουν με στην αύξηση των τιμών, που παρά το προσωρινό χαρακτήρα τους, ενδεχομένως να έχει μεγαλύτερη διάρκεια απ΄ό,τι αναμενόταν, όμως αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο επιστροφής του ΡΕΡΡ κάποια στιγμή στη διάρκεια του 2022, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. Επίσης, παρά τις διαφορετικές απόψεις των διαμορφωτών νομισματικής πολιτικής, υπάρχει σύγκλιση στην άποψη ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει βιασύνη για αύξηση των επιτοκίων εντός του επόμενου έτους. 

Επίσης, τα πρακτικά έδειξαν ότι οι διαμορφωτές πολιτικής της ΕΚΤ δεν θα έχουν στη διάθεσή τους όλα τα στοιχεία που χρειάζονται στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου για να καταλήξουν σε ένα σταθερό συμπέρασμα για την πορεία του πληθωρισμού και γι΄αυτό υπογραμμίζουν την ανάγκη να διατηρήσουν ανοικτές όλες τις επιλογές πολιτικής τους πέραν της συνεδρίασης του επόμενου μηνός που θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη. 

Παρ΄όλα αυτά, τα πρακτικά της ΕΚΤ δεν φαίνεται να είχαν μεγάλο αντίκτυπο στην αγορά, καθώς η αποκλιμάκωση των αποδόσεων ήταν ιδιαίτερα συγκρατημένη. 

Αναλυτές της ING αφήνουν ανοικτό η μελλοντική επικοινωνία της κεντρικής τράπεζας να ασκεί λιγότερη δυναμική στην αγορά έως τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. 

Εκτός νομισματικής πολιτικής, ενδιαφέρον προσελκύουν και οι συζητήσεις εντός της νέας γερμανικής κυβέρνησης η οποία προετοιμάζεται συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2021 προκειμένου να διοχετεύσει περισσότερα από 50 δισ.ευρώ για την κλιματική αλλαγή. 

Στην πρωτογενή αγορά, η Ιταλία άντλησε 3,25 δισ.ευρώ από την έκδοση διετών ομολόγων και τιμαριθμοποιημένων 10ετούς διάρκειας. 

moneyreview.gr   
 
  
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News